Het Financieele Dagblad is diep in de cijfers gedoken en kwam tot de ontdekking dat bij slechts zeven procent van de noodlijdende pensioenfondsen de werkgever helpt door een extra storting of een herstelpremie. Door zo’n storting of herstelpremie kunnen werkgevers een pensioenkorting in 2013 voorkomen.

Volgens FD-redacteur Elisa Hermanides hebben de bedrijven enerzijds te weinig geld, terwijl pensioenfondsen bulken van het geld. Anderzijds is er een trend om de risico's van het pensioen steeds meer bij de werknemer te leggen en steeds minder bij de werkgever.

Het blijkt niet eenvoudig om bedrijven te verplichten om bij te storten. "Je ziet zaken waarbij bedrijven een verplichting hadden om bij te leggen, maar die nu moeilijk doen. Aan de andere kant heb je een bedrijf als de ANWB, die geen afspraak had om bij te storten maar dat nu wel gaat doen."

Nieuwe trend
Volgens de krant springen bedrijven niet bij vanwege de slechte economische situatie. Dat bedrijven de fondsen niet helpen, past volgens het FD in de huidige tijd waarin de werknemers en gepensioneerden steeds meer verantwoordelijk zijn voor hun pensioen.

In de plannen voor het nieuwe pensioenstelsel worden financiële markten en de stijgende levensverwachting meegenomen.

Herstelplannen
Maandagmiddag maken de pensioenfondsen hun herstelplannen bekend. Verwacht wordt dat een groot aantal pensioenfondsen haar pensioenen moet verlagen; dus de uitkering voor gepensioneerden en de spaarpot van werknemers.

Begin januari maakte de Nederlandsche Bank al bekend dat het gaat om naar schatting 125 fondsen de pensioenverlaging treft miljoenen mensen.