Het Financieele Dagblad meldt dat onafhankelijke waarnemers verkiezingsfraude hebben gemeld tegenover verschillende media. Tijdens deze verkiezingen zijn er juist maatregelen genomen om fraude te voorkomen. Zo zijn in alle stembureaus webcams opgehangen zodat iedereen het verloop kan volgen.

Waarnemingen
Al ruim voor de verkiezingen werd duidelijk dat de huidige premier Vladimir Poetin een derde presidentiële termijn wint. Peilingen en voorspellingen waren eenduidig over de overwinningskans van Poetin. Er werd echter net zo consequent en hardnekkig gespeculeerd over het verloop van de verkiezingen.

Buitenlandse waarnemers hadden na eerdere verkiezingen in Rusland sterke twijfels over een eerlijk verloop van deze presidentsverkiezing. Een van de waarnemers zei eerder tegen BNR Nieuwsradio dat de camera's een aardig idee zijn, maar dat er veel te veel stemlocaties zijn om deze allemaal te kunnen volgen.  

Stemmen
De stembussen openden zaterdagavond in het oosten van Rusland en de exit-poll wordt om zondag om negen uur 's avonds verwacht. Er zijn ongeveer 110 miljoen kiezers die hun stem zullen uitbrengen. Het uiteindelijke resultaat wordt  binnen tien dagen verwacht.

Poetin
De 59-jarige Poetin, die voor het eerst aan de macht kwam in 1999 en nu premier is sinds het overdragen van het voorzitterschap aan Dmitri Medvedev in 2008, heeft te kampen gehad met protesten over een parlementaire stemming in december.

Oppositiepartijen zeggen dat deze ten gunste van zijn regerende partij 'Verenigd Rusland' waren opgezet. Inmiddels is Poetin door het land gereisd en heeft hij hogere salarissen en pensioenen beloofd.

Sterke campagne
"Poetin heeft een zeer succesvolle campagne gevoerd en het is duidelijk dat hij meteen de eerste ronde zal winnen" zei Alexei Mukhin, hoofd van het Centrum voor Politieke Informatie in Moskou op 3 maart tegen Bloomberg News. "Mensen zullen op hem stemmen omdat geen van zijn tegenstanders in staat was om aan te tonen ze hun problemen konden oplossen zoals Poetin dat doet", zegt Mukhin.