Derk Marseille, correspondent in Duitsland vertelde vanochtend op BNR allereerst maar even het goede nieuws: "Er zijn al hoge verwachtingen voor dit hele jaar dat er inderdaad veel meer belastingen binnenkomen. Die bewijzen zich ook tot nu toe, want als je augustus dit jaar vergelijkt met vorig jaar, zie je dat er bijna 13 procent meer belastingen zijn ingenomen. In totaal 41,3 miljard, in totaal een plusje van 5,8 procent."

Recordjaar
Dat heeft te maken met het toenemen van de loonbelasting en de omzetbelasting, legde hij uit. "Het is al bekend dat het een recordjaar wordt voor de Duitse schatkist, maar ze lopen dus zelfs nog voor op die verwachtingen."

Slecht nieuws
Maar er zijn ook zorgwekkende ontwikkelingen, ging Marseille verder met het slechte nieuws. "Het aantal werklozen is bijvoorbeeld voor de vierde maand op rij licht toegenomen. En ook in de autoindustrie zie je dat het in de tweede helft van dit jaar al moeilijker begint te worden."

Het heeft vooral met de export te maken. "Duitsland is voor een groot deel afhankelijk van landen als Italië en Spanje om naar toe te exporteren. Daar zijn de problemen natuurlijk meer dan bekend. Maar ook de conjunctuurontwikkelingen in China; het neemt toch allemaal wat af. En ook de markt in de VS waar het heel lang heel goed ging voor Mercedes, BMW en Porsche. Daar zie je nu dat de oververhitte markt aan het normaliseren is. Dat leidt er toe dat bijvoorbeeld Mercedes gisteren bekendmaakte dat ze mensen moeten ontslaan. BMW is ook al langer bezig het bedrijf te herstructureren en tijdelijke contracten niet te verlengen."

Schatkist
Het wordt een moeilijker tweede half jaar voor de Duitsers, benadrukt Marseille nog maar eens. "Sowieso zou je kunnen zeggen, als je er een beetje cynisch naar kijkt, dat de Duitse schatkist zich vult om de schulden in Spanje en Italië af te betalen. Het wordt ook voor Duitsland duidelijk moeilijker om de economie op gang te houden, omdat ze dus ook voor een groot deel afhankelijk is van de landen om zich heen."