Dat hebben Europese en Amerikaanse diplomaten gezegd tegen persbureau Reuters.

Op verzoek van Obama
Het trojka-rapport wordt nog verwacht op 8 oktober en gaat beslissen of Griekenland in aanmerking komt voor extra steun. Maar volgens een hoge Europese ambtenaar wil de Amerikaanse president Obama tot de verkiezingen geen zaken op de agenda die grote gevolgen voor de wereldeconomie kunnen hebben, aldus Reuters.

Ook verschillende bronnen in Duitsland zouden bevestigen dat de Verenigde Staten graag het rapport willen uitstellen en geen verrassingen wensen.

Ontkenning
Een vertegenwoordiger van de EU bij de trojka ontkende dat het rapport over Griekenland vertraging zal oplopen. De trojka maakte vrijdag bekend een pauze van een week in te lassen bij het onderzoek naar de Griekse bezuinigingen en hervormingen.

Dreigend
De analyse van de trojka beslist of Griekenland voldoende vooruitgang boekt met het aanpakken van de schuld en het tekort. Als de doelstellingen, zoals wordt verwacht, bij lange na niet gehaald worden, kan dat een negatieve reactie hebben op de financiële markten. Ook kan de druk verder toenemen op Griekenland om uit de euro te treden.

Gunstig voor Obama
Volgens één Europese ambtenaar hebben de Europese leiders zelf ook belang bij uitstel van het trojka-rapport, omdat zij Romney niet zouden willen en graag de kansen van Obama willen verbeteren.

Voortgang onderhandelingen
De Grieken boeken volgens een bron bij het Griekse ministerie van Financiën tegen AFP vooruitgang met de onderhandelingen over het bezuinigingspakket van 11,5 miljard euro. De partijen verwachten binnen een week een akkoord te hebben. Daar komen ook nog belastingverhogingen van 2 miljard euro bovenop, aldus de ingewijde. Athene heeft al wel om 2 jaar extra gevraagd om de ingrepen uit te voeren.

De Europese Unie houdt op 18 en 19 oktober een top over Griekenland, waarop vooralsnog een besluit over extra steun voor het land en de door de Grieken gewenste vertraging van de bezuinigingen wordt verwacht.