De extra zetel voor de VVD gaat ten koste van de Partij voor de Dieren (van 3 naar 2); alle andere partijen blijven gelijk.

Dat betekent: PVV 15, CDA 13, SP 15, D66 12, GroenLinks 3, ChristenUnie 5, SGP 3 en 50PLUS 2.

Tot elkaar veroordeeld
De VVD en de PvdA lijken tot elkaar veroordeeld. Ondanks die conclusie, die door veel Nederlanders zal worden gedeeld, zijn er nog wel wat andere opties.

Het gat tussen de VVD en PvdA lijkt te groeien.Volgens het stemmingsbeeld, dat rekening houdt met het historische stemgedrag in de gemeenten waarvan de uitslag bekend is, gaan de liberalen richting de 44 zetels. PvdA volgt met 40 zetels.

Het is 'fantastisch' dat de PVV een flink aantal zetels verliest. Dat vindt GroenLinks lijsttrekker Jolande Sap, die met haar eigen partij voorlopig op 4 zetels wordt ingeschat.

VVD’er Stef Blok dankte na de uitslag van de exit poll de vrijwilligers voor de medewerking aan de campagne. Tegen BNR’s Hans Verbeek zei hij het volgende: “deze prognose is heel erg mooi, want als dit uitkomt, is het de hoogste score ooit voor de VVD.” Hij feliciteerde de PvdA met de voorlopige uitslag.

VVD-minister van Voksgezondheid Edith Schippers heeft moeite het te geloven als de eerste prognose woensdagavond bekend wordt. De VVD lijkt op weg naar 41 zetels. "Dit had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Maar Schippers, nummer 2 op de VVD-kandidatenlijst, moet het eerst nog zien gebeuren dat haar partij zoveel zetels heeft weggehaald bij de PVV. "Misschien durven mensen die uit het stemhokje komen wel niet altijd te zeggen waarop ze gestemd hebben.''

PvdA
"Een prachtig resultaat, daar ben ik hartstikke trots op.'' Zo reageerde PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman op de exit poll van onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Spekman zei nog een spannende avond te verwachten. Maar hij was alvast blij dat de PvdA erin geslaagd is het vertrouwen weer terug te krijgen van de kiezers.

Ronald Plasterk tegen BNR’s Jeroen Stans: “ik heb zei al dat we zouden winnen, dat we meer dan 30 zetels zouden halen, maar dat het deze vorm zou aannemen had ik niet durven dromen. Zo’n uitslag is fantastisch.”

Ook oud-premier Wim Kok is gearriveerd op de PvdA-bijeenkomst in Amsterdam waar leden en sympathisanten de verkiezingsavond volgen. "Dat is geen gekend fuifnummer'', aldus Plasterk, daarmee aangevend dat de partij woensdag echt een feest te vieren heeft.

SP
SP-Kamerlid Ronald van Raak wilde woensdag na de exit poll niet van een teleurstelling spreken. De partij van Emile Roemer komt voorlopig uit op 15 zetels en blijft daarmee gelijk. In de prognoses stond de SP de voorbije weken steeds op flinke winst. “Het is zoals het is'', aldus Van Raak. “We hebben brons gehaald. Dat is geen topmedaille, maar nog wel altijd een medaille. In het geweld van de VVD en de PvdA zijn we overeind gebleven.''

"Ik had gedacht dat we wel iets zouden winnen", zo reageerde Renske Leijten, de nummer 2 van de SP woensdagavond op de exitpoll. Volgens haar is de winst van de PvdA en de VVD ten koste gegaan van andere partijen. "Dus ben ik trots dat we gelijk zijn gebleven." Leijten complimenteerde de VVD en PvdA met de winst, die voorlopig op respectievelijk 41 en 40 zetels staan. "Ik had nooit gedacht dat ze de 40 zouden halen. Daar feliciteer ik ze mee."

CDA
Bij het CDA ging woensdagavond een schok door de zaal toen uit de eerste prognoses bleek dat de partij 8 zetels heeft verloren en op 13 zetels uitkomt in de Tweede Kamer. Het CDA houdt zijn verkiezingsavond in een voormalig kerkgebouw in Scheveningen. CDA-senator Elco Brinkman vond de uitslag 'buitengewoon droevig', zo liet hij in een eerste reactie weten.

"Er zijn twee grote partijen die in ieder geval de SP en de PVV hebben leeggegeten. Voor het CDA is het een zetel meer dan in de peilingen, maar het hadden er meer moeten zijn”, aldus CDA-kandidate Mona Keijzer tegen BNR's Elfanie Toe Laer.

PVV
De partij van Geert Wilders ging in de exitpoll van NOS en RTL van 24 zetels in 2010 naar 13 nu. Fleur Agema tegen BNR's Anke Truijen: "Het is niet fraai, het is even schrikken, maar het is duidelijk dat de tweestrijd van Samsom en Rutte waarheid is geworden. Onze geluid is helder en duidelijk, maar ik denk dat mensen echt strategisch zijn gaan stemmen."

Ook in Venlo is de populariteit van Wilders flink gedaald. In zijn geboorteplaats is de PVV ingehaald door de VVD en de PvdA.

D66
Campagneleider Kees Verhoeven van D66 was content met de uitslag van de voorlopige prognose van de verkiezingen. "Zoals het er nu naar uit ziet, winnen we twee zetels. Daar kunnen we niet anders dan tevreden over zijn'', aldus Verhoeven. "We hebben hier keihard voor geknokt en hebben hiervoor campagne gevoerd. We hoopten wat te stijgen en dat is gebeurd. Dit is voor ons een mooie voorlopige uitslag. We zijn in ieder geval overeind gebleven.''

D66 hoopte vooraf wellicht een rol te kunnen spelen bij de vorming van een nieuwe kabinet, maar die rol lijkt wellicht niet nodig nu VDD en PvdA zoveel stemmen hebben gekregen. "Het blijkt wel dat het een echte tweestrijd is geworden'', gaf Verhoeven toe. "Maar we het is nog te vroeg om vooruit te lopen op wat dat voor ons betekent. Wij hebben een lichte winst geboekt, dat is het voornaamste.''

GroenLinks
Volgens de exitpoll valt de partij terug naar 4 zetels. Tof Thissen, de fractievoorzitter van de Eerste Kamer: "Het verlies komt niet onverwacht. We zagen het aankomen. De tweestrijd tussen PvdA en VVD heeft ons parten gespeeld. Veel progressieve kiezers hebben gekozen voor de PvdA.'' Thissen zei dat zijn partij niet gaat gedogen. "We werken alleen mee als we echt kunnen meedoen.'' Volgens hem is een discussie over het leiderschap van Jolande Sap niet aan de orde.

Tofik Dibi zei dat GroenLinks in goede en slechte tijden achter Jolande Sap moet blijven staan. Dat zei hij  in een reactie op het verwachte verlies van GroenLinks bij de verkiezingen. “Ze is gekozen en we blijven haar steunen. Ik heb op haar gestemd.''

Politiek analist Martijn van der Kooij zei op BNR kritisch over de toespraak van Jolande Sap: "Het leek wel een opheffingsspeech", aldus Van der Kooij, die hoorde dat Sap uitgebreid sprak over het verlies voor de PVV. "Fantastisch", aldus de GL-leider.

ChristenUnie
De ChristenUnie heeft teleurgesteld gereageerd op de zetel verlies, van 5 naar 4, bij de Tweede Kamerverkiezingen woensdagavond. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind zat zijn partij in de peilingen steeds tussen de 4 en de 8 zetels. Hij hoopte dat er nog een zetel zou bijkomen na de definitieve telling. "Het is mooi als we er vijf kunnen houden.'' Voordewind wijt het verlies aan de tweestrijd tussen de grote VVD en PvdA in de peilingen van de laatste dagen. De terugval kwam in zijn ogen niet door het Lenteakkoord, waarbij ook de ChristenUnie betrokken was.

50PLUS
Voorzitter Jan Nagel zei blij verrast te zijn met de definitieve prognose van drie zetels voor 50Plus. "We willen graag het parlement in. We hoopten op twee zetels, drie zou heel mooi zijn. We zijn zeer dankbaar. De ouderen zullen gaan merken dat er nu wat voor hen wordt gedaan.'' Over de vraag of 50Plus mee wil regeren was Nagel duidelijk. "Dat doen we alleen als we daadwerkelijk iets voor de ouderen kunnen doen.''

De uitslag van de definitieve exit poll

VVD 41 (+10)
PvdA 40 (+10)
PVV 13 (-11)
CDA 13 (-8)
SP 15 (0)
D66 12 (+2)
GL 4 (-6)
CU 4 (-1)
SGP 3 (+1)
PvdD 2 (0)
50PLUS 3