Het bestuur van de gemeente, die onder andere uit de kernen Abcoude, Mijdrecht, Baambrugge en Vinkeveen bestaat, vreest dat agrarische bedrijven de dupe worden van extra stikstofuitstoot, die ontstaat door snelheidsverhoging.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil de snelheid op de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen verhogen van 100 naar 130 kilometer per uur. Veel aanliggende gemeenten en natuur- en milieuorganisaties hebben daar bezwaar tegen. Zij verwijten de minister ook dat zij niet heeft overlegd over haar plan.

Onacceptabel
Volgens B en W van De Ronde Venen is de stikstofuitstoot in de gemeente nu al een probleem voor agrarische ondernemers. Als die uitstoot door verhoging van de snelheid op de A2 flink toeneemt, zullen veel agrariƫrs daardoor in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Dat vindt het college niet acceptabel 'in deze tijd van economische tegenwind'.

"De agrarische sector is een van de belangrijkste pijlers onder het in stand houden van het Groene Hart. Daarom dienen zij een gezond economisch perspectief te hebben'', zo heeft het college aan de minister laten weten.