Verder kreeg de handel enige steun van geluiden dat Spanje mogelijk spoedig een steunaanvraag zou kunnen indienen.

Dow Jones
De Dow-Jonesindex noteerde tegen het einde van de handel 0,1 procent hoger op 13.607 punten en de brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 1462 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent tot 3183 punten.

Apple
Apple won 0,5 procent. Eerder op de dag bereikte het aandeel van 's werelds meest waardevolle bedrijf nog het recordniveau van 705,07 dollar. De iPhone 5 ligt vanaf vrijdag in de winkels in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Apple heeft meer dan 2 miljoen voorbestellingen gehad in de eerste 24 uur. Dat is het dubbele van de eerste dag van de verkoop van de vorige iPhone, de 4S.

Meer stijgers
Oracle ging 1,1 procent omhoog. Het Amerikaanse technologieconcern kwam donderdag nabeurs met winstcijfers die voldeden aan de verwachtingen van analisten. Wel zag de producent van bedrijfssoftware de hardwareverkopen met bijna een kwart dalen. De verkoop van software ging met 6 procent omhoog.

De Amerikaanse restaurantketen Darden Restaurants publiceerde cijfers die beter waren dan verwacht. Ook werden de prognoses voor het gehele jaar bevestigd. Het aandeel klom ruim 4 procent.

Dalers
Farmaceut Vivus zakte echter 12,7 procent. Het bedrijf vreest dat de Europese autoriteiten geen toestemming zullen geven voor zijn middel tegen overgewicht.

De euro was 1,2990 dollar waard, tegen 1,2986 dollar aan het eind van de Europese handel. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 93,07 dollar per vat en Brentolie klom 1,4 procent.