De Nederlandstalige strip blijkt een goudmijn. Wie dertig jaar geleden een stripboek heeft gekocht, maakte een kleine 10 procent rendement. Per jaar. Dat is veel meer dan de AEX-index of goud, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Groningen en veilinghuis Catawiki.

Waarom doet een Nederlands stripboek het zo goed?
Mark Borgman van Catawiki: "Het gaat niet alléén om Nederlandse stripboeken. België is bijvoorbeeld de bakermat van de stripboeken met Hergé, Kuifje en Suske en Wiske. Die zijn natuurlijk ook in Nederland verschenen. Stripboeken doen het in het algemeen, ook in andere talen, gewoon heel erg goed. Zeldzame stripboeken zijn gewoon heel erg gewild."

Waar zijn verzamelaars precies naar op zoek?
"Oude stripboeken. Dan praat ik over de jaren '30, '40, '50 en dan in goede staat. Die zijn heel zeldzaam. Het gaat echt om goede staat of bijna nieuwstaat. Dat zijn de dure stripboeken. Hoeveel je ervoor krijgt, verschilt per album. Er worden Kuifjes verkocht voor 2500-3000 euro. Dat zijn geen uitzonderingen. We hebben gisteravond nog een album van Suske en Wiske - toen nog Rikki en Wiske - geveild voor 3500 euro. Dan praat je over net na de oorlog toen het album is uitgekomen."

Ontstaat er een heuse stripboekenbubble?
"Daar gaan we niet van uit. Stripboeken zijn van papier en worden steeds zeldzamer. Alles wat zeldzamer wordt, wordt alleen maar meer waard. We verwachten dat het alleen maar zal stijgen."