Een woordvoerder van het bedrijf heeft dat vrijdag gezegd. Volgens hem was het nooit de bedoeling van AH om de korting er bij wijze van dictaat door te drukken. Daarover zijn volgens hem misverstanden ontstaan.

De supermarktketen kondigde de korting onlangs aan in een brief aan de leveranciers. Zo’n tien procent van hen heeft daarop contact gezocht met het bedrijf. De rest is door AH zelf gebeld. Volgens de woordvoerder kan er over de korting worden gepraat, maar betreft dat geen vrijblijvend gesprek.

Onderzoek NMa
Volgens een fabrikant die anoniem wil blijven zou de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa waarschijnlijk onderzoek gaan doen naar de betalingskortingen die Albert Heijn en Jumbo eisen van hun leveranciers. Dit bericht wordt door een NMa-woordvoerster tegengesproken.

Actie tegen de kortingen
Vakbonden voor varkenshouders, akkerbouw en melkveehouders hebben vrijdagmiddag actie tegen de korting gevoerd bij het hoofdkantoor van AH in Zaandam. De boeren zijn bang dat zij uiteindelijk in hun portemonnee worden getroffen, omdat de leveranciers die korting aan hen doorberekenen. Volgens de AH-woordvoerder waren er zo'n 25 actievoerders. Een delegatie van hen is ontvangen door directeur Sander van der Laan van Albert Heijn, waarbij de standpunten zijn gewisseld.