Centraal op OHM (Observe. Hack. Make.) staat de vraag wat de consequenties zijn van het werken op internet. "Zaken zoals privacy (kan een elektronisch paspoort uitgelezen worden zonder dat je er weet van hebt?), beveiliging (hoe makkelijk kun je gsm-gesprekken afluisteren?), integriteit (kun je de resultaten van een stemcomputer vertrouwen?) zijn enkele van de onderwerpen die aan bod zijn gekomen bij vorige evenementen, lang voor dat ze ingang vonden in de publieke discussie'', aldus de organisatie.

Verschillende experts uit alle hoeken van de wereld laten dan ook hun licht schijnen over deze onderwerpen en vertellen tijdens lezingen en workshops hoe de stand van zaken nu is en hoe de technologische toekomst er volgens hen uit zal zien. Zo zal Julian Assange, de man achter Wikileaks, de aanwezigen toespreken via een videoverbinding. Hij verblijft sinds vorig jaar op de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange strikken niet ingewikkeld
Assange strikken voor een toespraak was eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld, zegt onderzoeksjournalist en mede-organisator Brenno de Winter. "Er zijn mensen die goede contacten hebben met Wikileaks, en die zijn bij hem langs geweest. Zij hebben hem gevraagd. Daar is op ja op gezegd. Eigenlijk is het heel simpel. De relaties tussen een aantal mensen hier en hem zijn heel goed. In 2009 was hij hier aanwezig. Daar zijn ook een aantal ideeën voor Wikileaks ontstaan. Wat dat betreft zijn de banden gewoon heel nauw."

Het blijft natuurlijk even afwachtend in spanning wat de boodschap van Assange zal zijn. Maar De Winter rekent er eigenlijk wel op dat Assange in ieder geval reageert op de veroordeling van Bradley Manning. "Er zal ook ongetwijfeld iets worden gezegd over Snowden en alle spionage die door de Amerikanen wordt gedaan. En er zal zeker ook wel worden gesproken over lekken die er recentelijk zijn geweest en misschien ook wel de toekomst van Wikileaks."