Laurens Boven12 feb '16 22:22

Column Laurens Boven | Verbinding verbroken

Auteur: BNR Webredactie

“Ik heb zijn telefoonnummer niet eens. U wel?” Geert Wilders ziet geen enkele reden om eens te bellen met de voorzitter van de PvdA, Hans Spekman. Deze week vlogen de twee elkaar via de media in de haren. 

Beeld: Twitter
Beeld: Twitter

Door politiek verslaggever Laurens Boven

Het Binnenhof is soms net een schoolplein. Alexander is boos op Mark en Geert is beledigd omdat Hans iets onaardigs heeft gezegd. Vandaar dat ik vaak moet denken aan mijn eigen opvoeding als ik voor BNR Nieuwsradio moet duiden waar de ruzie van de dag dit keer over gaat. Zo leerde ik dat je niet alleen bent op de wereld. Dat anderen en de meningen van anderen er toe doen en gerespecteerd moeten worden. Als twee mensen ruzie hebben, hebber er doorgaans twee schuld. 

Met dat in gedachte, vroeg ik Wilders van de week of hij vindt dat hijzelf misschien ook een rol speelt bij de polarisatie in de Nederlandse samenleving als hij zegt dat als de kogel komt er PvdA op de zijkant staat. Het antwoord is nee. Wilders spreekt als enige de waarheid en het ligt aan de anderen dat het fout loopt. "U kunt wel zeggen dat het aan twee kanten ligt, maar dat is niet zo", zegt Wilders. Geen ruimte voor zelfreflectie. Dat is misschien niet verrassend, maar wel jammer. 

Dat een lokale PvdA-voorzitter daags na de ‘kogel-uitspraak’ Wilders per Twitter inderdaad dood wenst, lijkt hem gelijk te geven. Maar de sociaal-democraten handelen resoluut. Veroordelen de uitspraak en dringen de Katwijker dezelfde dag nog uit zijn functie.

Op dat moment zou het helpen als Wilders en Spekman elkaars telefoonnummer zouden hebben.

“Sorry, Geert. Heel erg wat ons partijlid zei. We hebben hem de waarheid gezegd. Hij heeft spijt en treedt af.” 

“Ok, Hans. Je weet in wat voor omstandigheden ik leef. Daarom dat het me zo raakt. Maar nu ik je toch aan de telefoon heb, die kogel-vergelijking was misschien niet zo handig.”

Ongeloofwaardig zo'n gesprek? Ja. En dat is precies het probleem.

 

Gerelateerde artikelen