Stars and Stripes 11 feb '16 21:18

Stars & stripes | George W. is back!

Auteur: Jan Postma

In de campagne-update ‘Stars & Stripes' deze week: Lessen uit New Hampshire

1. Trump blijft constante factor
Na de voorverkiezingen van New Hampshire is bij de Republikeinen John Kasich de nieuwe hoop van de gevestigde orde. Hij werd verrassend tweede in New Hampshire. Maar nu komt ook voor hem de zo moeilijke tweede fase: hoe houdt hij zijn plek vast? Hij moet de komende primaries, vooral South Carolina, laten zien dat hij een serieuze tegenkandidaat voor Trump is, anders was die tweede plek voor niets.

Dat vasthouden van een goede uitgangspositie is nog niemand voor hem gelukt. Fiorina, Carson, Cruz, Rubio, allemaal leefden ze kort op in de peilingen, maar konden de tweede plek na Trump niet vasthouden. Voorlopig is de onvoorspelbare Trump de enige constante factor bij de Republikeinen.

Trump blijft ondertussen gewoon zijn eigen, lompe zelf. Zoals hier als hij pesterig herhaalt wat een van zijn supporters roept over zijn grootste concurrent: Ted Cruz. Net echt presidentieel gedrag, wel typisch Trump.

 

Kasich is ook niet de ideale Republikeinse kandidaat. Dat blijkt alleen al uit het feit dat dit de eerste keer in een half jaar campagne is dat zijn naam echt genoemd wordt. Kasich is buitengewoon saai. Zelfs na zijn succes in New Hampshire wordt hij niet echt enthousiast.

 

De Gouverneur uit Ohio onderscheidt zich met een positievere toon dan zijn concurrenten. Maar daar staat tegenover dat zijn oorlogskas niet erg goedgevuld is, en zijn campagne niet de best georganiseerde is. Dus ook bij Kasich weer de vraag: hoe lang houdt hij het vol?

2. George W. is terug
Bij de start van de campagne wilde Jeb niet teveel met zijn broer geassocieerd worden. In het campagne-logo werd zelfs de familienaam vervangen voor een uitroepteken. Jeb! Dus. Jeb! Wilde de kiezers niet teveel aan zijn broer herinneren, de man van de oorlogen in Afghanistan en Irak, niet bekend om zijn grote intellectuele bagage. Maar Jeb! Moet nu alles op alles zetten, en in South Carolina is broer W. populair. Dus gaat de oud-president op campagne, en heeft hij de hoofdrol in de laatste campagnespot.

 

3. Clinton maakt zich zorgen
De nederlaag van Clinton was afgetekend, en teleurstellend voor Clinton. Clinton zou daarom haar staf flink willen reorganiseren, zo meldt website Politico.

Toch staat Clinton  er landelijk gezien nog steeds goed voor. De staten die eraan komen zijn veel diverser, er wonen meer Latino's en donkere Amerikanen. En ze heeft ook veel meer steun van superdelegates, de partijprominenten die ook mogen stemmen voor een kandidaat.

Maar Clinton moet oppassen dat de kiezers het geloof niet in haar verliezen. Haar grootste troef is dat zij de ervaren en dus logische kandidaat is. Maar als ze blijft verliezen lijkt dat ineens niet meer zo logisch.

Clinton heeft wel degelijk problemen. Ze doet het niet goed bij jongeren en heeft veel minder steun bij vrouwen dan gehoopt. Clinton presenteert zich graag als een historische kandidaat: de eerste vrouwelijke president. Maar veel vrouwen steunen haar dus niet.

De vraag is of de erg dwingende steun van Madeleine Albright, de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken, daarbij dan helpt.

 

4. Sanders richt zich op de zwarte stem
Bernie Sanders deed het bijzonder goed in Iowa en New Hampshire. Maar dat zijn erg blanke staten. Om het vanaf nu goed te blijven doen, moet Sanders ook latino en zwarte kiezers achter zich krijgen. Daarom ging hij de ochtend na zijn overwinning meteen door naar Harlem, voor lunch met de activistische dominee Al Sharpton.

 

Sharpton laat duidelijk weten wat zijn belangen zijn: “ For the first time in American history a black family is moving out of the White House. I don’t want black concerns to move out with them.”  Sharpton is van plan Clinton en Sanders tegen elkaar uit te spelen. Hij besluit pas na zijn meeting met Clinton wie zijn endorsement krijgt.

5. George W. Bush is terug, dus de grappen ook

Met het campagnefilmpje van broer Bush zijn ook de grappen over W. terug. In de show van Jimmy Kimmel een mooie persiflage met een ‘vintage’  stuk ‘Dubya’.

 

Gerelateerde artikelen