Nederlands EU-voorzitterschap20 jan '16 09:59

Hoop op grootse en meeslepende speech Rutte lijkt weer ijdel

Auteur: Thijs Baas

Vanaf negen uur spreekt Rutte in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij zal daar toelichten wat de prioriteiten zijn van Nederland als EU-voorzitter.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gaat premier Rutte weer dreigen dat de EU net zoals het Romeinse Rijk uit elkaar kan vallen? Of zien we straks de optimistische premier die problemen gaat weglachen? Er zullen thema's voorbij komen als werkgelegenheid, migratie, veiligheid en Oekraïne, verwacht Europa-verslaggever Anke Truijen. Volgens haar zal Rutte ingetogen en neutraal zijn in zijn speech. "Zoals we weten is Rutte niet van de Europese vergezichten. Hij zal in dit half jaar ook niet praten over de staat van de Unie en een liefdesverklaring is al helemaal niet te verwachten." 

 

 

Aan de andere kant zal Rutte zich vermoedelijk ook niet van zijn meest kritische kant laten zien, verwacht Truijen. "Dus de vergelijking met het Romeinse Rijk zal hij zeker niet in het Europees Parlement herhalen. Ik denk dat Rutte vooral zal zeggen dat er nog heel veel werk aan de winkel is en dat Nederland zich vooral zal opwerpen als een pragmatische voorzitter, die echt moet proberen om doorbraken te forceren op het vluchtelingendossier, om de registratie en opvang veel beter op elkaar af te stemmen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen