Pechtold: 'Oppassen voor dat eeuwige peilingenpopulisme'
Nederland moet tijdens dit EU-voorzitterschap niet bang zijn voor impopulaire maatregelen, zegt D66-leider Alexander Pechtold op BNR.
Vandaag brengt de Europese Commissie een bezoek aan Nederland. De commissarissen spreken met het kabinet en maken kennis met het Nederlandse parlement.
Er zal gesproken worden over de rol die Nederland als EU-voorzitter moet vervullen. Wat Pechtold betreft steekt Nederland zijn nek uit. "Ik verwacht dat Rutte niet zozeer alleen achter de schermen, maar wat mij betreft ook voor de schermen zo nu en dan stevig stelling neemt om te laten zien dat dit het decennium is - en zeker ook het komend halfjaar - waarin Europa zich moet gaan bewijzen."
Hij legt uit: "Ik vind dat je jezelf voorop moet zetten als voorzitter en moet laten zien dat je je bewust bent dat er op dit moment een aantal problemen is met migranten, de terreurdreiging, de problemen rond energie-afhankelijkheid, die ervoor zorgen dat Europa nu echt flink getest wordt."
Bevoegdheden
Nederland zou een aanzet tot meer samenwerking kunnen geven, denkt Pechtold. "Rutte is niet de eerste die Europa over het algemeen verdedigt, maar hij zou veel meer kunnen laten zien wat het niet alleen aan welvaart en veiligheid betekent, maar dat het ook zaken zijn die in de 21ste eeuw eigenlijk niet meer nationaal zijn op te pakken."
Pechtold noemt de toestroom van migranten als voorbeeld. "Hoe je ook over dat probleem denkt, samenwerking is daarvoor nodig om de grenzen aan de buitenkant beter te bewaken. Maar het betekent ook dat je zorgt dat je meer bevoegdheden gezamenlijk deelt en, laat ik het dan ook maar benoemen, gezamenlijk uiteindelijk in één hand legt."
Impopulaire maatregelen
"Daarvoor is lef nodig en moeten we oppassen voor dat eeuwige peilingenpopulisme dat steeds meer politici - ik ben er zelf ook gevoelig voor - in de greep houdt. Je ziet op de korte termijn dat je impopulaire maatregelen moet nemen terwijl je weet dat ze voor de langere termijn goed zijn."
Ook op het gebied van energie zal het delen van bevoegdheden nodig zijn, zegt de D66-leider. "Dit is typisch iets waar Nederland tijdens zijn voorzitterschap een stap kan maken om aan de bevolking te laten zien: zie je wel, die Europese Unie werkt niet alleen, maar is heel belangrijk."