Nederlands EU-voorzitterschap8 feb '16 08:55

'Werking Nederlands parlement voorbeeld voor veel Europese landen'

Auteur: Thijs Baas

Verschillende Europese parlementen kunnen nog wat opsteken van de manier waarop de Tweede Kamer invloed probeert uit te oefenen op Europese besluitvorming. Dat zegt Kamervoorzitter Khadija Arib tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

Foto: Laurens Boven
Foto: Laurens Boven

Vandaag ontvangt Arib parlementsleden uit alle EU-landen voor de eerste parlementaire conferentie van het Nederlandse voorzitterschap. "Een conferentie waarbij parlementen uit Europese landen zijn uitgenodigd", legt Arib uit. "En waar met elkaar van gedachte wordt gewisseld, informatie wordt uitgewisseld en we elkaar ook leren kennen." Want dát landen het nodige van elkaar kunnen opsteken, daar is Arib van overtuigd. Er zijn landen waarbij de regering gewoon vertelt wat ze gaan doen en het parlement daar geen enkele invloed op heeft." 

Politiek verslaggever Laurens Boven zocht Arib op met de BNR-voorzittershamer. Die overigens groter is dan de voorzittershamer van de Tweede Kamer, maar dát zegt volgens Arib dan weer weinig over de kwaliteit van het debat, benadrukt ze. Want met de 'Kamerhamer' stuurt Arib besluitvorming waar menig Europees land nog heel wat van kan opsteken. Wat zij zelf voor voorzitter is? "Ik heb onlangs wel iets gezegd over vroegtijdig vertrek van Kamerleden. Dus daarin heb je als gezicht van de Kamer wel een bepaalde rol."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen