FD Persoonlijk On Air13 feb '16 18:07

Het Droomweekend van Mart Visser | Ruigheid, kunst en verstilling

Auteur: Thijs Baas

Als couturier Mart Visser een weekend zou mogen samenstellen zonder beperkingen op het gebied van tijd, afstand of geld, dan zou hij het wel weten: van moderne kunst en fijne stoffen in Japan tot de ruigheid van de Schotse hooglanden en, niet te vergeten, een bountystrand op een onbewoond eiland.

'De oneindigheid van Schotland is het summum' Foto: ANP
'De oneindigheid van Schotland is het summum' Foto: ANP

Niet zozeer de mensen, maar de landschappen, de bezienswaardigheden en de ambiance van die plekken kunnen Mart Visser bekoren. "Ik kan het geweldig vinden om helemaal alleen op een strand te staan. Mijn partner, die jaagt, zit veel in Schotland en als je dan op één van die hele hoge bergen staat, ergens rondom het meer van Loch Ness, dan hoor je de stilte en dan zie je zo'n mist over dat water heen gaan en dan vliegt er één vogel over..." 

Bountystrand
Heerlijk, die gure momenten in de ruige Schotse highlands, maar dan wel nadrukkelijk zónder de Schotse cuisine, whisky en de Schotten zelf ('Het voordeel als je in Schotland loopt is dat je bij jezelf denkt: wat zie ik er toch ontzettend goed uit') en bij voorkeur met het zwoele vooruitzicht van een idyllisch strandje op een Caraïbisch eiland. "Ik zat op St. Barts, vlakbij Sint Maarten en ik had ergens gelezen dat daar het mooiste strandje was: een beetje hoge duinen en dan klauter je over rotsen waar je heel langzaam schildpadden weg ziet lopen. De zon komt op en ik kom echt op zo'n Blue Lagoon-bountystrand, zonder parasols en zonder strandtentje: het paradijs."


 

Het ultieme bountystrand, op zeilafstand van Sint Maarten:


Kunst in Japan
En dan: Japan. Niet voor de tradities met theeceremonies en de prachtige bloesems in april. "Het gaat mij veel meer om wat daar op het gebied van moderne kunst en architectuur gebeurt; alleen maar installaties van kunstenaars als Walter de Maria, David Hockney en Richard Serra en hele mooie nieuwe, ultramoderne paviljoens, dat staat wel hoog op mijn ranglijst. Het Teshima Art Museum, daar sta je gewoon in een soort totale stilte, maar wel binnen architectuur. Dat soort belevingen, daar ben ik altijd wel voor te vinden."

Te vinden op een paar uur treinen van Tokio:


Lees hier meer over FD Persoonlijk On Air. De hele uitzending van 13 februari met Mart Visser is hier terug te luisteren.

Gerelateerde artikelen