Iowa4 feb '16 15:40

BNR In Alle Staten: Iowa

Auteur: Derk de Vos

Iowa is deze dagen even het politieke hart van Amerika. Geheel volgens traditie brengen de inwoners van deze plattelandsstaat als eersten hun stem uit tijdens de presidentiële voorverkiezingen. Het is vooral landbouw waar het geld mee wordt verdiend in Iowa, en daar liggen voldoende kansen voor Nederlandse ondernemers.

ANP/AFP
ANP/AFP

De staat Iowa is niet bepaald een representatieve afspiegeling van de Amerikaanse bevolking, veertig procent van de bevolking woont op het platteland. Dat is ruim twee keer zoveel als in de rest van Amerika. Ook wonen er relatief weinig mensen en zijn er dus weinig kiesmannen te verdelen.

Tegenover de ruim drie miljoen mensen die er wonen, worden er twintig miljoen varkens gehouden. Gelegen in de Midwest is Iowa een echte landbouwstaat. Voor de meeste Amerikanen staat Iowa dan ook synoniem voor varkens en maïs.

Het behouden van landbouwsubsidie voor het verbouwen van maïs is een belangrijk punt voor veel kiezers. Deze subsidie wordt gebruikt voor het maken van de alternatieve brandstof ethanol. Dit levert veel banen op, en dus economische groei. Veel conservatieve presidentskandidaten zijn eigenlijk tegen dit soort overheidssubsidies, maar in de strijd om de gunst van de kiezer proberen ze dit gevoelige onderwerp zoveel mogelijk te vermijden.

Kansen in de landbouw
Het Nederlandse bedrijf Zuidberg heeft in 2014 een vestiging geopend in de plaats Cedar Falls. Zij maken systemen voor tractoren en landbouwmachines. Het familiebedrijf uit Ens in de Noordoostpolder doet al veel langer zaken in Amerika, Canada en Mexico maar besloot zich in Iowa te vestigen om de klant nog beter te kunnen bedienen.

Niet alleen in Iowa, maar in grote delen van de Midwest, merkt Zuidberg dat je in plaats van het klassieke boerenfamiliebedrijf steeds meer grote professioneel geleide boerderijen ziet ontstaan. Daar liggen volgens de topman in Amerika, Rudolf de Jong, de kansen voor andere Nederlandse ondernemers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen