BNR In Alle Staten11 feb '16 21:26

BNR In Alle Staten: New Hampshire

Auteur: Derk de Vos

Na Iowa is het politieke circus rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen deze week neergestreken in New Hampshire. Een kleine staat in het noordoosten van Amerika waar je als ondernemer voordelig uit kunt zijn. 

Afbeelding: Mirjam IJtsma
Afbeelding: Mirjam IJtsma

Electoraal stelt New Hampshire niet heel veel voor. Van de ruim vijfhonderd kiesmannen zijn er slechts vier te verdienen in deze staat. Maar omdat New Hampshire na Iowa de tweede staat is waar de voorverkiezingen plaats vinden, voert elke kandidaat hier een grote campagne. In New Hampshire wonen ruim 1,3 miljoen mensen, in een gebied dat qua oppervlakte ongeveer de helft van Nederland is. Veel inwoners van New Hampshire kunnen de kandidaten tijdens de campagne wel een keer of zes de hand schudden.

Van oudsher zijn de maakindustrie en toerisme de belangrijkste bronnen van inkomsten. New Hampshire is een populair wintersportgebied. Het New Hampshire Department of Resources and Economic Development verwacht deze winter 7,5 miljoen toeristen te verwelkomen, die samen ruim een miljard dollar voor de economie opleveren. Het toerisme zorgt voor ongeveer zeventigduizend banen.

Hightech
Mirjam IJtsma begon vijf jaar geleden haar HR-bedrijf Cultural Chemistry in Manchester, de grootste stad van New Hampshire. Zij ziet dat de staat tegenwoordig vooral investeert in hightech: “De lokale politiek is dat enorm aan het stimuleren. New Hampshire zet steeds meer in op hightech in plaats van de traditionele maakindustrie. Bijna alle subsidie voor het creëren van banen gaat naar hightech.”

Geen inkomstenbelasting
New Hampshire zet zichzelf vooral in de etalage met het leefklimaat. En daarnaast biedt de staat nog een voordeel, namelijk het ontbreken van inkomstenbelasting. In Amerika betaal je belastingen op federaal niveau, aan de staat en in sommige gevallen zelfs aan de county waarin je woont. In New Hampshire betaal je als persoon of bedrijf geen inkomstenbelasting aan de staat. Er zijn meer staten die hetzelfde beleid voeren, bijvoorbeeld  Florida, Nevada, Washington en Texas. "Deze staten kiezen er voor om geen inkomstenbelasting te heffen en daarmee creëren ze een gunstig belastingklimaat om ondernemers binnen te halen", zo legt Frans den Broeder van de International Desk van Rabobank Californië uit.

Gerelateerde artikelen