Code rood6 jan '16 07:40

'Schademeldingen minder dan normaal door alertheid code rood'

Auteur: Thijs Baas

Doordat mensen in Noord-Nederland gisteren massaal thuis bleven, lag de autoschade nog onder het niveau van een gemiddelde werkdag. Dat zegt Etienne de Cooker, directeur schade bij Univé. "We hadden zelfs minder schademeldingen dan normaal."

Foto: ANP
Foto: ANP

Nu code rood in het hele land is opgeheven, zou de schade wel eens kunnen oplopen, verwacht De Cooker. Overigens bleven de mensen niet altijd uit vrije wil thuis, maar ook omdat scholen grotendeels gesloten bleven. "Mensen zaten daardoor thuis met hun kinderen, die gewoon thuis moesten blijven. Code rood is een stap die het KNMI niet zo heel snel neemt. Je ziet dat de mensen daar goed rekening mee gehouden hebben; ze zijn buitengewoon voorzichtig geweest op de weg, door de snelheid aan te passen en afstand te houden."
 


 

Oranje
Vandaag geldt code oranje, dus het devies is: 'wees voorzichtig'. Dat zal volgens De Cooker niet alleen betekenen dat meer mensen de weg op gaan, maar het 'oranje'-gebied is ook veel groter dan het gebied waar gisteren code rood gold. "Het KNMI spreekt nu van een gebied ten noorden van Petten - Lelystad - Enschede en er zijn ook grotere gebieden waar het onzekerder is in hoeverre sprake is van gladheid. En als mensen eenmaal het gevoel krijgen dat ze niks merken van de gladheid, gaan de snelheden toch weer omhoog."

Gerelateerde artikelen