Nederlands EU-voorzitterschap30 dec '15 08:46

Hoe doe je dat, een 'sober' EU-voorzitterschap?

Auteur: Anke Truijen

Elk land slaat zichzelf graag op de borst na een EU-voorzitterschap van een half jaar. Zo van: dat hebben we weer geweldig gedaan! Maar wanneer is een land als EU-voorzitter succesvol? Hoe hou je het voorzitterschap sober? En hoe voorkom je ruzie en blamage? Vandaag kijkt Europa-verslaggever Anke Truijen naar sobere EU-voorzitters.

We zijn bijna aan de beurt: vanaf het nieuwe jaar is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken gaat voor een 'pragmatisch' en - niet te vergeten - 'sober' voorzitterschap. Maar hoe doe je dat? Het komende jaar zullen de nodige EU-vergadering op Hollandse bodem plaatsvinden. Maar verwacht daarbij geen enorme toeters en bellen, zegt minister Koenders. "We gaan niet een heel circus opbouwen met allerlei locaties in Nederland. Er is een vergaderruimte en die is in Amsterdam."

Ook burgemeester en gastheer Eberhard van der Laan zit niet te wachten op uitbundige feesten of bobo-aangelegenheden. Want, zegt de burgemeester, hij wil "het draagvlak voor Europa graag vergroten".

 

Nederland is niet de eerste om het op deze manier aan te pakken: Denemarken was een belangrijke, sobere trendsetter. In de eerste helft van 2012 zette het land in op een goedkoop en duurzaam voorzitterschap. Met eco-vriendelijke hotelkamers en op het menu lokaal organisch eten. Tijdens de vergadering werd er water geschonken; niet uit plastic flesjes, maar uit de kraan.

 

De Denen waren trots op hun bescheiden budget van 35 miljoen euro. Daar waren alleen de kosten voor de beveiliging en het salaris van alle medewerkers niet bij meegerekend. Nederland heeft de kosten begroot op 46 miljoen euro. Plus nog de kosten van de ministeries afzonderlijk.

Het wordt dan ook soberder dan in 2004, de laatste keer dat Nederland het voorzitterschap op zich nam. Toen kwamen de kosten uit op 97 miljoen euro.

Britten
De Britten hadden een heel ander idee van soberheid in het najaar van 2005, vertelt oud-Brussel-correspondent Kees Bos. "Ze probeerden alles wat met de EU te maken had uit de pers te houden, want ze waren als de dood voor de tabloids."

Bos herinnert zich nog een voorval bij een vergadering van de landbouwraad. "De vergadering was nog niet afgelopen of alle stekkers werden uit de computers in de perszaal gerukt, want het was toch afgelopen? Op die manier probeerden ze er zo min mogelijk ruchtbaarheid aan te geven, maar ik mag hopen dat Nederland het iets professioneler aanpakt."

Koenders houdt het liever 'Hollands' en dat betekent - naast sober - ook: "Realistisch, maar optimistisch. Fris en eigentijds. Efficiënt en doortastend. Transparant. Maar zonder fratsen."

Deze week kijkt Europa-verslaggever Anke Truijen in vier afleveringen vooruit én terug op (Nederlandse) voorzitterschappen, om 6:20 in de Ochtendspits met Meindert Schut.

Gerelateerde artikelen