Teevendeal16 dec '15 17:12

'Rutte wist hoeveel Cees H. overhield aan deal'

Auteur: Karlijn Meinders

Voor het debat werd geschorst, kwam naar buiten dat Rutte wel degelijk op de hoogte was van het bedrag dat crimineel Cees H. overhield aan de Teeven-deal.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het ging vandaag constant om waarheidsvinding, vertelt politiek-verslaggever Jeroen Stans. "Wie wist wat op welk moment? Nu blijkt dat Rutte in de schorsing van een vorig debat in maart 2015 over de Teeven-deal wel degelijk op de hoogte is gesteld van het bedrag dat Cees H. heeft overgehouden aan de schikking. Rutte heeft de persoonlijke notities gezien."

Rutte zei destijds tegen de Kamer dat hij de notitie niet openbaar kon maken. "De Commissie-Oosting zei vorige week dat dat best had gekund", zegt Stans. "Nu heeft Rutte de informatie toch vrijgegeven. Daarin staat dat premier Rutte toen met een 'boos oog' een bedrag heeft kunnen identificeren. Dit verklaart ook waarom Rutte het niet vrij heeft willen geven."

De tekst
Brisant, uit gespreksverslag Rutte bij Oosting: "De Onderzoekscommissie constateert dat de overeenkomst, de hoogte van het bedrag en de gespreksnotitie van de heer Roes niet op een ordelijke manier naar buiten zijn gebracht. De heer Rutte hoorde pas na het aftreden van de heer Opstelten van de gespreksnotitie en dat de heer Van Brummen slechts mondeling daarvan op
de hoogte was gesteld. De heer Rutte zegt dat hij de notitie van de heer Roes in de schorsing van het debat op dinsdag 10 maart 2015 heeft gezien. De notitie heeft hij niet gelezen, maar hij heeft wel ´met een boos oog´ een bedrag kunnen identificeren. Hij meent zich het cijfer 4,8 of 4,9 miljoen gulden te herinneren. De heer Rutte geeft aan dat hij het niet zijn rol vond om deze informatie in te brengen tijdens het debat omdat de heer Van Brummen al op basis van die informatie had gemeld dat er onvoldoende onderbouwing kon worden gegeven, maar ook omdat het een persoonlijke aantekening van de heer Roes betrof en in het debat, ook door hem, werd aangestuurd op een onderzoek dat ook de aantekening zou omvatten. Dit onderzoek heeft in het debat uiteindelijk vorm gekregen in de motie Slob en geleid tot deze Onderzoekscommissie."

Gerelateerde artikelen