Teevendeal16 dec '15 16:00

VVD en Rutte krijgen ervan langs in Teeven-deal debat

Auteur: Karlijn Meinders

De Tweede Kamer zit middenin het debat over de deal die Fred Teeven sloot met crimineel Cees H. Vrijwel alle fractievoorzitters zijn van mening dat de VVD-bewindslieden er een potje van hebben gemaakt.

Politiek-verslaggever Jaap Jansen vertelt vanuit Den Haag hoe het ervoor staat: "Zijlstra verdedigt het feit dat die twee toenmalige Kamerleden, Van der Steur en Dijkhoff, die nu minister en staatssecretaris zijn, op het ministerie zaten om te adviseren bij een persbericht na de berichtgeving van Nieuwsuur."

"Zijlstra zegt: zij probeerden dat persbericht juist beter te maken. Ze adviseerden dat Opstelten en Teeven het niet zouden ontkennen, dat is uiteindelijk niet overgenomen, maar dat kun je ze volgens Zijlstra niet kwalijk nemen. De oppositie is juist boos dat ze er überhaupt waren, daar is Zijlstra dan weer heel luchtig over."

Zijlstra: "De één was volgens mij toevallig aanwezig, de ander werd gevraagd om afstemming." Buma reageerde daarop met: "Probeer dit nou niet langer te verdedigen. Dit is echt niet te verdedigen."

Jansen: "Dat is zo'n beetje de sfeer in het debat. De VVD krijgt er enorm van langs, premier Rutte moet het helemaal ontgelden. Alle fractievoorzitters die aan het woord zijn geweest spreken op deze toon over hoe de VVD-bewindslieden er een potje van hebben gemaakt."

Pechtold: "Twee VVD bewindslieden op veiligheid en justitie, zij zouden de hoeders van de rechtsstaat moeten zijn samen met de minister president. "Maar één voor één en allen tezamen, hebben zij de rechtsstaat en de democratie in zijn hemd gezet. Een beschamende vertoning. Waarom probeert u het vandaag niet eens louter en alleen met de waarheid?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen