Teevendeal16 dec '15 20:12

Rutte: 'Ik had er meer bovenop moeten zitten'

Auteur: Karlijn Meinders

In het debat over de Teeven-deal reageerde Rutte op vragen vanuit de Kamer. Hij nam een snoekduik door het stof tegenover een woedende oppositie. 'Ik had er meer tijd aan moeten besteden.'

Foto: ANP
Foto: ANP

"Ik heb het erger gemaakt met mijn persconferentie van afgelopen vrijdag", zegt Rutte. "Ik heb, uitgedaagd door een journalist, twee elementen van het rapport van de Commissie-Oosting gecombineerd. Dat gaf aanleiding om het vermoeden te laten rijzen dat ik mij niet kon vinden in de conclusies en dat ik kennis zou hebben wat er wel in die deal stond."

Rutte vindt dat hij enkele lessen uit de afhandeling van de kwestie kan trekken. Hij had er vooral meer bovenop moeten zitten, zegt hij. Rutte: "Ik had veel meer op de bal moeten zitten zodat in het proces alles werd gedaan om de onderste sten boven te krijgen. Ik weet niet of waarheid dan eerder ontdekt was, maar ik trek die les. Ook heb ik onvoldoende tijd gestoken in het stellen van vragen bij die aantekening. Ik had meer tijd moeten nemen om dit uit te zoeken en de discussie moeten aangaan, zonder me te laten beperken door tijdsdruk."

Pechtold reageerde daar fel op: "U had de informatie overal vandaan kunnen halen, maar pas toen wij erachter kwamen, kwam de interesse."

Evenals Wilders: "Een crimineel heeft 4,7 miljoen gulden gekregen, mensen in Nederland snappen dat niet. Wat ze nog minder snappen is dat dit jarenlang onder de pet wordt gehouden en dat hierover wordt gelogen. Collega's van u die daarbij betrokken zijn wordt de hand boven het hoofd gehouden. Ik ben mijn vertrouwen in u kwijt en het publiek ook."

Roemer bekritiseerde onder andere de nonchalante houding van de premier. Buma vindt dat het ministerie van Veiligheid en Justitie als VVD-partijkantoor heeft gediend.

Rutte verwijt zichzelf niet dat hij niet op zoek is gegaan naar de waarheid: "Dat is mijn taak niet." Ook zei hij dat hij Fred Teeven nog altijd steunt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen