Teevendeal16 dec '15 22:06

Oppositie komt gezamenlijk met motie

Auteur: Karlijn Meinders

Tijdens het debat in de Kamer over de Teeven-deal, kwam vrijwel de gehele oppositie na een schorsing met een gezamenlijke motie van afkeuring tegen het beleid van premier Rutte. De motie werd na stemming afgewezen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Segers: "De Kamer is onvolledig geïnformeerd en de deal had niet gesloten mogen worden. De twijfel is gebleven, ik zie geen andere mogelijkheid dan de volgende motie van afkeuring tegen het beleid van premier Rutte aan de Kamer voor te leggen."

De motie is ondertekend door vrijwel de gehele oppositie: Christen Unie, SP, CDA, D66, PVV, GroenLinks, 50Plus, de PvdD, SGP, Kuzu/Osturk en Bontes/Van Klaveren.

Reactie Rutte: "Op geen enkel moment is er een beleid geweest dat gericht was op het niet bovenwater krijgen van de feiten. Ik ontraad de motie."

Motie afgewezen
Na een korte schorsing volgde een hoofdelijke stemming. De hele lijst van aanwezige Kamerleden moest worden samengesteld en vervolgens werd geloot wie mocht beginnen. Uiteindelijk waren 65 mensen voor en 77 mensen tegen. De motie werd verworpen. Politiek-verslaggever Laurens Boven: "Formeel is er nu dus niets aan de hand, politiek gezien is het een spannende situatie."

Door het stof
Rutte kroop door het stof vandaag tijdens het debat. Hij erkende dat hij fouten had gemaakt.

Rutte vindt dat hij enkele lessen uit de afhandeling van de kwestie kan trekken. Hij had er vooral meer bovenop moeten zitten, zegt hij. Rutte: "Ik had veel meer op de bal moeten zitten zodat in het proces alles werd gedaan om de onderste sten boven te krijgen. Ik weet niet of waarheid dan eerder ontdekt was, maar ik trek die les. Ook heb ik onvoldoende tijd gestoken in het stellen van vragen bij die aantekening. Ik had meer tijd moeten nemen om dit uit te zoeken en de discussie moeten aangaan, zonder me te laten beperken door tijdsdruk."

Rutte verwijt zichzelf niet dat hij niet op zoek is gegaan naar de waarheid: "Dat is mijn taak niet." Ook zei hij dat hij Fred Teeven nog altijd steunt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen