FD Persoonlijk On Air21 feb '16 19:17

Het Droomweekend van Onno Kokmeijer | Culinair Chicago, Ibiza en Bali

Auteur: Thijs Baas

Als kok Onno Kokmeijer een weekend zou mogen samenstellen zonder beperkingen op het gebied van tijd, afstand of geld, dan zouden stad en strand om voorrang strijden. Maar dát hoeft nou juist niet, want het concept is juist dat én Chicago én Ibiza én Bali aan bod kunnen komen in het droomweekend van FD Persoonlijk On Air.

Sweet home Chicago, ofwel the windy city, daar mag het droomweekend wel beginnen, als het aan Kokmeijer ligt. in het knusse van de stad herkent de meesterchef zelfs iets Amsterdams: het kanaal midden door de stad en de bruggetjes, maar bovenal: op culinair gebied is er in Chicago veel te beleven. Om ook zijn vrouw aan haar trekken te laten komen struint Kokmeijer overdag met alle plezier de winkels met herenondergoed langs, maar 's avonds is het één en al eten en drinken wat de klok slaat. "Wat er in Chicago gebeurt, dat is booming en het is fantastisch om als chef de concepten en culinaire inspiratie mee te krijgen."


Eén van Kokmeijers grote voorbeelden was tijdens zijn opleiding al Charlie Trotter, die helaas inmiddels is overleden, maar in zijn tijd een grote naam was in culinair Chicago. Maar ook heel bijzonder is Alinea, van topchef Grant Achatz, die als gevolg van tongkanker nog maar 20 procent van zijn smaak over heeft. "Dat is natuurlijk als chef ondenkbaar, maar dat heeft hij omgezet in geuren. Dat is fantástisch, allemaal inspiratie." Restaurant Alinea, daar vind je nog altijd Achatz's culinaire creaties.

 

Ibiza
Dat hij nog eens op Ibiza terecht zou komen, had Kokmeijer zelf eigenlijk ook niet verwacht. Maar ja, als je er een weekje uit wilt en niet te ver wilt vliegen, dan zet je wel eens je bezwaren opzij, en dat pakt niet altijd verkeerd uit. "We hadden er allebei niets mee, maar we hebben het toch gedaan. Een geweldige experience, ik kan het iedereen aanraden. Het heeft zulke mooie, rustieke plekjes. We hebben daar Amante Beach Club ontdekt: wauw! De setting in de rotsen, het geruis van de zee, maar vooral het food bij Amante Beach is fantastisch."


Bali

En voor de échte rust? Geen twijfel over mogelijk, voor Kokmeijer. Op Bali is hij getrouwd en op het Indonesische eiland bevindt zich tevens het Grand Nikko Hotel, een zusterhotel van 'zijn' Okura. "Relaxen en genieten."
Lees hier meer over FD Persoonlijk On Air. De hele uitzending van 20 februari met Onno Kokmeijer is hier terug te luisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen