Mobilityweek23 sep '15 09:00Aangepast op 31 aug '16 12:51

Opgelet: misschien kijkt je baas mee in je leaseauto

Auteur: BNR Webredactie

In het bezit van een leaseauto met een kastje voor ritregistratie? Dan zou je baas wel eens kunnen meekijken. Steeds meer leaserijders krijgen zo'n kastje, maar de helft van de gebruikers heeft geen duidelijke afspraken gemaakt over privacybescherming.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). Uitgezonderd zijn de mensen die op eigen initiatief een kastje in hun auto hebben geplaatst. Zij zijn in dat geval de enige met toegang tot de gegevens die het kastje opslaat. En dat zijn nogal wat gegevens, zegt Sandra Molenaar, directeur van VZR.

"Dat kan ook in het voordeel van de berijder zijn. Zo worden ze vaak gebruikt voor de registratie van de rit, op welk moment was je waar? Maar als je daar geen goede afspraken over maakt, kan de werkgever ook kijken wat je in het weekend met je leaseauto aan het doen was en dat is niet de bedoeling."

Het is dan ook aan de werkgever, indien het plaatsen van het kastje op zijn of haar verzoek is gebeurd, om die afspraken te maken. "Jij moet weten welke gegevens hij of zij waar en wanneer voor gebruikt."

Onwetendheid
Hoeveel leaseauto's nu met zo'n kastje uitgerust zijn, kan Molenaar niet zeggen. "We meten het niet jaarlijks, maar krijgen wel signalen dat er maatschappen zijn die ze bijvoorbeeld standaard in de auto plaatsen. De techniek wordt steeds goedkoper."

De Wet Bescherming Persoonsgegevens kan bij misbruik door de baas worden aangewend. Maar, zegt Molenaar, "dat is een lastiger traject om op te starten wanneer er vooraf geen afspraken zijn gemaakt. Vergelijk het met garantie. Je hebt als consument recht op garantie als je iets koopt, maar het is gemakkelijker als jouw leverancier van tevoren zegt 'dit valt daaronder'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen