Teevendeal16 dec '15 08:23

Zegt Rutte sorry?

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer roept het kabinet vanmiddag ter verantwoording over de Teevendeal. Oud-hoofdofficier Hans Vrakking zegt in De Telegraaf dat de commissie-Oosting bevooroordeeld was.

ANP
ANP

De officieren van justitie van destijds zijn volgens Vrakking willens en wetens beschadigd door de commissie, die de Teevendeal onderzocht. Vrakking werd ondervraagd omdat hij destijds eindverantwoordelijk was voor de deal met Cees H. Hij zegt dat hij zich door de commissie 'in het pak genaaid voelt.' "Het leek alsof de commissie haar oordeel al klaar had. Ik was dertig jaar rechter en weet dus wel iets van onbevooroordeeld vragen stellen."

Vrakking blijft erbij dat er met de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot niets mis was. "Er waren toen amper mogelijkheden het geld van H. af te pakken. Het was een pragmatische overeenkomst die ons, in de zin van informatievoorziening, geen windeieren legde."

De uitspraken van Vrakking zijn weer nieuwe brandstof voor het toch al pittige debat van vanmiddag, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. "Dit is echt snoeiharde kritiek die hier vandaag wordt geleverd."

Rutte
Het rapport van de commissie-Oosting over de Teevendeal was op zijn beurt ook vernietigend. Oosting had kritiek op de premier, die een herinnering van Teeven aan de deal niet deelde met Kamer.

 

De premier kreeg de afgelopen dagen ook kritiek van de advocaat van Cees H. De crimineel zou gevaar lopen door uitspraken die Rutte vrijdag deed. Hij suggereerde toen dat de tegenprestatie van H. in de deal misschien wel groter was dan tot nu toe wordt aangenomen. Volgens de raadsman lijkt het nu of H. informatie over andere criminelen heeft doorgegeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen