Mid Term3 nov '14 14:18

Bajesklanten en partijdige media

Auteur: Bernard Hammelburg

Je kunt bijna geen middel bedenken of de Democraten zetten het in om, op deze laatste dag voor de verkiezingen, het dreigende verlies nog zoveel mogelijk te beperken. Opmerkelijk is de rol die de media daarin spelen.

Anders dan bij ons, kiezen kranten, radio- en TV-stations en nieuwssites openlijk kleur. Het is de gewoonste zaak van de wereld dat een krant in een hoofdredactioneel commentaar een stemadvies geeft. Dat is het moment waarop zo’n krant dan zijn kaarten op tafel legt en tegen de lezer zegt: wij doen ons uiterste best om in de verslaggeving objectief te zijn, maar zélf zijn we Republikein of Democraat. De Los Angeles Times, bijvoorbeeld, roept de lezers op om te stemmen op de Democratische gouverneur en vicegouverneur.

Pikant is de rol van de publieke radio. Een aantal van de stations die deel uit maken van het netwerk van NPR (National Public Radio) voert niet alleen campagne om de kiezers op te roepen naar de stembus te gaan, maar gaat een stap verder. In districten waar de Democraten een extra steuntje nodig hebben, bijvoorbeeld met veel zwarte kiezers, gaan ze langs de deuren en onderzoeken of die kiezers hulp nodig hebben om naar de stemhokjes te gaan. In de Bronx, bijvoorbeeld.

Het New Yorkse publieke radiostation, WNYC, zegt daarmee geen politieke actie te voeren, maar dat is natuurlijk onzin. BNR’s hoofdredacteur, Sjors Frölich, noemt het ‘te gek van woorden.’ Hij zegt: “Ik kan me voorstellen dat je als hoofdredacteur in een programma een keer tegen de luisteraar zegt ‘ga stemmen,’ maar op deze manier actie voeren is absoluut niet de taak van een journalistieke organisatie."

En dan heb je de schaamteloze commerciële nieuwsstations, MSNBC (pro-Democratisch) en Fox News (pro-Republikeins), die hun respectieve sterren bijna onbeperkt zendtijd geven om hun politieke boodschap te ventileren.

Ook sommige kerken hebben geen enkele scrupule om hun gelovigen vanaf de kansel te beïnvloeden. In een zwarte kerk in Charlotte, North Carolina, galmt Efeziërs 6:11 over de kerkbanken: “Doet aan de gehele wapenuitrusting Gods, opdat gij kunt staan tegen de listige omleidingen des duivels.” Predikant Thomas Falls voegt eraan toe: “Steek uw hand op als u één uur wilt opofferen om mensen te helpen die moeten stemmen.” In gewone taal: wie is bereid zwarte broeders en zusters naar het stemhokje te rijden om op een Democratische kandidaat te stemmen. Tientallen handen schieten omhoog.

In sommige districten gebeuren dingen die, zo mogelijk, nog opmerkelijker zijn. In Lafayette, Louisiana, is kennelijk geen dal te diep en geen berg te hoog. De 87-jarige oud-gouverneur voert, vergezeld van zijn 37-jarige vrouw, campagne om een zetel in het Huis van Afgevaardigden te bemachtigen. Zoals de Daily Beast schrijft: “De laatste federale positie die hij bekleedde was die van gevangene. Hij zat namelijk acht jaar achter de tralies vanwege zijn vindingrijke benadering om geld te bemachtigen.” Gewoon een bajesklant – een oplichter, dus.

Nog één nachtje slapen en dan breekt het uur van de waarheid aan. Het boek van de ‘midterms’ is dan uit, maar het volgende deel komt er al aan: de presidentsverkiezingen van 2016.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen