Mid Term1 nov '14 19:03Aangepast op 1 nov '14 19:57

Misschien verliest….iedereen

Auteur: Bernard Hammelburg

In het land dat bijna omkomt in de opiniepeilingen weet eigenlijk niemand hoe de verkiezingen van dinsdag gaan aflopen. Alle voorspellers zeggen hetzelfde: in het Huis van Afgevaardigden wordt de Republikeinse meerderheid waarschijnlijk iets groter, en in de Senaat verliezen de Democraten wellicht hun meerderheid aan de Republikeinen. Maar, zeker wat de Senaat betreft, noemt iedereen het ‘too close to call’ – kantje-boord, dus.

De New York Times schat de kans op een Republikeinse meerderheid op 70 procent, maar het is en blijft een slag in de lucht. Een van de opties waarover in dit laatste weekeinde volop wordt gespeculeerd is dat de Republikeinen in de Senaat precies 50 zetels veroveren. Dan hebben ze, komende van de huidige 45, strikt genomen fors gewonnen, maar wat betekent het, op een totaal van 100 senatoren? Iedereen verliest.

Dat wordt heel spannend. Behalve de Republikeinen en Democraten, zijn er ook twee onafhankelijke senatoren, Angus King uit Maine en Greg Orman, uitdager van de zittende senator Pat Roberts uit Kansas. King stemt doorgaans mee met de Democraten, maar Orman zegt dat hij zich zal aansluiten bij de meerderheid – wie dat ook wordt. Maar wat doet hij bij gelijkspel? Hij kan redeneren dat de Republikeinen dan 50 zetels hebben, en de Democraten 48 (50 – 2 onafhankelijken). Dan hebben de Republikeinen er dus plots 51. Leuke puzzel wordt dat.

De Democraten hebben een belangrijk wapen achter de hand: Jo Biden, de vicepresident. Grondwettelijk is de vicepresident voorzitter van de Senaat, ofwel de 101ste senator. Vicepresidenten komen doorgaans alleen opdagen als over een wetsontwerp de stemmen staken. Maar Biden heeft het volste recht zijn formele zetel in te nemen, en zal dat – als het echt fiftyfifty wordt – ongetwijfeld doen.

Voor Biden heeft dat een bijkomend voordeel: hij is een van de potentiële Democratische kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2016, dus wellicht als concurrent van Hillary Clinton. Door regelmatig in de Senaat te gaan stemmen, krijgt hij een mooie kans zich te profileren.

De stroom publicaties over de ‘giftige president Obama’, die vrijwel nergens welkom is om campagne te voeren voor Democratische kandidaten, gaat onverminderd door. De Washington Post berekende welke plaats Obama in de electorale geschiedenis zou innemen als de Democraten bij deze ‘midterms’ zo ernstig gaan verliezen als zij vrezen, en de Republikeinen hopen. Mooie kop: “Beoordeling van de presidenten over hoe volkomen afschuwelijk de ‘midterms’ afliepen. Volgens onderzoeker Stuart Rothenberg komt Obama op deze lijst bij de top-10 van verliezers. Hij is in goed gezelschap, want absolute toppers als Franklin Roosevelt en Harry Truman deden het nog slechter. Ook in het land van de opiniepeilingen is alles betrekkelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen