Crash Germanwings1 apr '15 09:16Aangepast op 1 apr '15 11:27

Mogelijk beelden rampvlucht opgedoken

Auteur: Eva Oude Elferink

Er zijn videobeelden opgedoken van mogelijk de laatste momenten van de rampvlucht met het GermanWings toestel. De beelden zijn in handen van de Duitse krant De Bild en het Franse weekblad Paris Match, die nog niet 100 procent zeker kunnen stellen dat de beelden authentiek zijn.

Image

Op de schokkerige beelden, die zijn gefilmd met een mobiele telefoon, zijn geen mensen te onderscheiden. "Wel is er aan de geluiden op het filmpje te horen dat mensen heel goed wisten wat er ging gebeuren", zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

 

De beelden zouden op de rampplek zijn gevonden door een van de onderzoekers. Het is niet de eerste keer dat vanuit het onderzoeksteam informatie is gelekt naar de pers. Vorige week schreef de New York Times op basis van bronnen binnen het onderzoek dat het mogelijk om een zelfmoord zou gaan, nog voor de persconferentie.

Naar aanleiding van de lekken heeft de Franse pilotenvakbond SNPL aangifte heeft gedaan wegens schending van hun beroepsgeheim. Dat is nog nooit eerder gebeurd, zegt Bijlsma. Gisteravond werd ook bekend dat de leider van het onderzoeksbureau door de gendarmerie is gehoord.

Vooralsnog vormen de beelden aanvullend bewijs op de geluidsopnames die eerder werden aangetroffen op de cockpit voice recorder. Bijlsma: "Die laten er vrij weinig twijfel over bestaan wat er precies is gebeurd. Maar de onderzoekers willen ook andere oorzaken voor de crash uit kunnen sluiten, daarom zijn ze nog altijd op zoek naar de tweede zwarte doos waar alle technische gegevens opstaan. Daar is nu alleen het omhulsel van gevonden."

Alle lichamen zijn geborgen. Tijdens een persconferentie in Berlijn kondigde de Franse president Francois Hollande aan dat naar verwachting alle slachtoffers aan het eind van deze week zullen zijn geïdentificeerd. Een groep alpinisten zal vandaag teruggaan naar de rampplek om persoonlijke spullen van de inzittenden weg te halen.

Politie
De Franse politie ontkent dat er een video is van de laatste momenten in het gecrashte vliegtuig van Germanwings. De gendarmerie noemt de berichten daarover in het Duitse Bild en het Franse Paris Match "volledig vals''. Volgens Jean-Marc Menichini van de gendarmerie moeten de mobiele telefoons die op de plek van de crash zijn verzameld nog worden onderzocht.

De Franse procureur Brice Robin houdt nog een slag om de arm. ,,Als een persoon een video zou hebben, moet die onmiddellijk aan de onderzoekers worden gegeven'', zei hij. Volgens hem is er in het onderzoek tot nu toe geen sprake van een video.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen