BBB29 apr '15 08:11Aangepast op 29 apr '15 13:19

Hoorzitting over fel bekritiseerd bed-bad-brood-akkoord

Auteur: Pieter van den Akker

Het akkoord over bed-bad-brood is er al, maar de betrokkenen spreken vandaag pas in een hoorzitting. De Tweede Kamer houdt over een paar uur een hoorzitting over de veelbesproken voorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Foto: ANP - Asielzoekerscentrum Ter Apel
Foto: ANP - Asielzoekerscentrum Ter Apel

De coalitie kwam vorige week na lang steggelen tot een compromis. “Tot een bed-bad-brood compromis komen was 1”, zegt redacteur Lamyae Aharouay, “maar het in de praktijk brengen is een heel ander verhaal”. Hulporganisaties als Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International komen vandaag aan het woord. Maar ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de burgemeesters van bijvoorbeeld Rotterdam en Arnhem.

Plannen ten goede keren
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vroeg de hoorzitting aan. “Omdat ik van burgemeesters en organisaties geluiden heb gehoord dat zij zich grote zorgen maken over het pakket van het kabinet dat er nu ligt. Ik wil die geluiden hier graag breed laten horen, ook naar de coalitiepartijen toe, in de hoop dat we daar donderdag nog moties over in kunnen dienen als we het debat hebben en de plannen ten goede kunnen keren.”

Donderdag debatteert de Kamer over het coalitieakkoord. Daarin staat dat uitgeprocedeerde asielzoekers - of ‘niet rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen’, zoals premier Rutte ze omschrijft - voor nachtopvang, een maaltijd en een bad terechtkunnen in vijf steden. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Ze kunnen daar tijdelijk verblijven. Hoe lang precies, is nog niet duidelijk.
 Op straat gezet

Illegalen die niet mee willen werken, worden op straat gezet. Zij hebben dan nergens meer recht op. Het wordt gemeenten verboden om weigeraars nog langer van onderdak te voorzien. Mensen die ziek zijn, kunnen langer blijven in de noodopvang. Het is aan gemeenten om dat per geval te bekijken.

Maar gemeenten, vertegenwoordigd door de VNG, vinden het plan maar niks. Voordewind: “Ik heb al begrepen dat zij grote bezwaren hebben tegen de plannen. Ik hoop dat de coalitiepartijen toch bereid zijn om te kijken naar die kritiek. Want als de VNG het niet wil uitvoeren, ligt het plan weer in de prullenbak.”

Demonstratie
De kritiek is in ieder geval niet alleen in de politiek en bij hulpverleners te vinden. Vanavond vanaf 18 uur vindt er op het Spuiplein in Den Haag een demonstratie plaats.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen