
Remco Andersen, correspondent in het Midden-Oosten, is in Libanon, waar de eerste stille tocht van de regio wordt georganiseerd. "Aanstaande zondag organiseert een persvrijheidstichting een stille tocht in het centrum van Beirut. Op Twitter gonst ook het geluid dat een aantal journalisten in Iran probeert samen te komen. Maar dat wordt verhinderd door de veiligheidstroepen daar."
De daders zeiden gisteren tegen ooggetuigen: "Wij zijn van Al Qaida in Jemen", maar de aanslag is niet officieel opgeëist, zegt Andersen: "IS is overigens wel dolgelukkig met de aanslagen. Er was één tweet waarbij een woordvoerder van IS zei: ik kan niet uitdrukken hoeveel vreugde ik voel. Moge deze twee mannen naar het hoogste paradijs gaan. Dit is wat er gebeurt als je de profeet beledigt."
Syrië: 'Dit komt er nu van'
Een opvallende reactie kwam uit Syrië. "Syrië zegt op een staatswebsite, naar aanleiding van de steun van het Westen voor gematigde rebellen in Syrië: het is lullig voor jullie, Frankrijk, maar dat komt er nou van als je terroristen steunt. We hebben het altijd al gezegd: uiteindelijk zal het je in je staart bijten. Zo kijkt Syrië er naar."
Verder is er geen sympathie te vinden in het Midden-Oosten.
Niet iedere moslim wil zich uitspreken
Naast het massale spreken van afkeuring, is er ook een groep moslims die zich gedwongen willen voelen om te spreken. "Er zijn mensen die zeggen: waarom wordt ons gevraagd om de afkeuring uit te spreken voor de daad van een paar fanaten? Alsof christenen worden gevraagd om hun afkeuring uit te spreken over Joseph Kony, die een leger van kindsoldaten onderhoudt in de naam van de christelijke Heer."