Irak3 feb '15 20:27Aangepast op 3 feb '15 22:04

'Beelden levende verbranding Jordaanse piloot mogelijk al maand oud'

Auteur: Thijs Baas

IS heeft naar eigen zeggen de gegijzelde straaljagerpiloot uit Jordanië gedood door hem in brand te steken. Er zijn zelfs beelden van naar buiten gebracht, maar die zouden al wel eens een maand oud kunnen zijn, meldt Midden-Oosten-correspondent Remco Andersen.

De video lijkt authentiek, zegt Andersen. "Er circuleren allerlei beelden waarop hij een kooi in wordt geleid. Er gaan vlammen naar die kooi, uiteindelijk staat hij helemaal in brand en stort neer. Wel circuleren er nu berichten op Twitter dat de video mogelijk een maand oud is. Dat zou betekenen dat hij al een maand geleden om het leven zou zijn gebracht. En dat is opmerkelijk, gezien het feit dat de afgelopen weken Jordanië verwoed met IS heeft onderhandeld over vrijlating."
 

De piloot, Moaz al-Kasasbeh, stortte op 23 december neer boven een deel van Syrië dat in handen is van IS, hetzij doordat zijn F16 pech kreeg, hetzij doordat hij is neergeschoten. IS heeft hoe dan ook zijn uiterste best gedaan om er een propaganda-slaatje uit te slaan, zegt Andersen. "Afgelopen weken zet IS de dreigende dood van de Jordaanse F16-piloot in om publieke onvrede in Jordanië over de deelname aan de strijd tegen IS aan te wakkeren en dat doen ze met succes."

Al-Kasasbeh komt uit een invloedrijke Jordaanse stam, waarvan leden een oproep hebben gedaan aan de koning van Jordanië om er alles aan te doen om hem vrij te krijgen. "In het verlengde daarvan merk je dat steeds meer Jordaniërs zich beginnen af te vragen wat ze eigenlijk doen in die strijd tussen IS en Syrië en waarom hun piloten daar dood zouden gaan. Ik denk dat die stem in Nederland ook wel los zou komen als je een Nederlandse piloot in een dertig seconden lang filmpje schreeuwend dood ziet branden in een kooi."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen