Nieuwe zorgpolis strandt in Eerste Kamer
Het plan om zorgverzekeraars een polis te laten aanbieden waarin zij alleen behandelingen vergoeden door specialisten met wie zij een contract hebben, is voorlopig van de baan. "Een hele grote teleurstelling", noemt minister Edith Schippers van Volksgezondheid de uitkomst van de stemming.
André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland twijfelt over 'de rest van de akkoorden'
Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich dinsdag tegen het plan waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen. Schippers overlegde direct in het Torentje met premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van de VVD en PvdA.
Oppositie wil opheldering
De SP eist samen met CDA, GL en de PVV voor 10 uur vanavond een brief van het kabinet over de gevolgen van het verwerpen van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer.
Ook Pechtold wil dat deze situatie snel door het kabinet wordt opgelost. "Want er zijn veel mensen afhankelijk van de duidelijkheid die in deze wet zat. Over de verankering van het persoonsgebonden budget, over de kosten van bijvoorbeeld ook goedkope zorg. Als deze wet niet doorgaat, zullen de kosten van de zorg gaan stijgen."
Hij wil per brief opheldering van de minister. Hoe snel?
'Ik vond het een goed wetsvoorstel'
"Het enige wat ik kan zeggen is dat we contact hadden met het veld", zegt Schippers tegen verslaggever Jeroen Stans. "Toen ik een miljard moest leveren, deed ik dat niet over de rug van de patiënt via pakketverkleining of eigen risico, maar uit de sector. Het is onderdeel van het hoofdlijnenakkoord en daarmee heb ik een bijdrage geleverd om Nederland uit de crisis te halen. Ik vond het een heel goed wetsvoorstel, maar nu is er een nieuwe situatie en ik wil dit eerst even rustig met een aantal collega's bespreken."
Formaliteit wordt 'grote teleurstelling'
De stemming zou slechts een formaliteit zijn, zo was de verwachting. Maar toen stelde de PvdA op het laatste moment nog technische vragen over details uit het plan. Duidelijk was dat drie PvdA-senatoren niet voor het wetsvoorstel voor een nieuwe zorgpolis zouden stemmen.
Een hele grote teleurstelling, noemt Schippers het. "Het was een afspraak, niet alleen met het veld, maar ook van mij met de coalitie en de drie steunende partijen. Dus het is logisch dat ik hier niet op gerekend had. Ik wil niet zeggen dat ik het totaal niet zag aankomen, maar desalniettemin had ik verwacht dat we ons allemaal aan de afspraak zouden houden."
Ter Horst was tegen
Een van de gevoelige tegenstemmers was senator Guusje Ter Horst. Ze noemt het tegen BNR 'een hele moeilijke afweging'. "Mijn reden om tegen te stemmen is dat ik vind dat de positie van ziektekostenverzekeraars in Nederland al sterk is en met de wijziging van artikel 13 zou de positie nog sterker worden."
De wijziging van het artikel stond wel in het regeerakkoord.
'Fantastisch'
Chris Oomen, directeur van de kleine zorgverzekeraar DSW, is dolblij. "Ik vind het natuurlijk fantastisch nieuws. In de zorgverzekeringswet is de marktwerking ingegeven omdat de verzekerden met de voeten kan stemmen. Naar de zorgverzekeraar, maar ook naar de zorgverlener. Als de verzekerden met zijn voeten kan stemmen, betekent dat dat de zorgverlener zijn best moet doen om zo'n goed mogelijke kwaliteit aan zijn patiënt te lenen. Met het verwerpen van deze wet blijft dat gelukkig ook zo."
Andere zorgverzekeringen zijn waarschijnlijk een stuk minder blij. "Die grote zorgverzekeraars moeten heel goed opletten dat ze niet te veel macht naar hun toetrekken. De balans raakt dan te veel verstoord tussen verzekeraars, zorgverleners en patiënten."