Irak3 nov '14 08:14

Niet alleen IS maakt zich schuldig aan massa-executies

Auteur: BNR Webredactie

Zeker 350 burgers, onder wie tientallen vrouwen en een aantal kinderen, werden dit weekend in het westen van Irak geëxecuteerd door leden van IS. Dat meldt de Iraakse regering. Maar er zijn ook milities die tégen de Islamitische Staat vechten die onschuldige burgers vermoorden.

"In dit geval was het een wraakactie, mogelijk voor een zelfmoordaanslag", vertelt Jan Kooy van Human Rights Watch op BNR. "Sjiietische milities en mogelijk ook politie zijn een moskee binnengegaan en zijn gaan schieten op Soennieten. Van hen vermoeden ze dat het aanhangers zijn van de Islamitische Staat. Dat is wat er gebeurd is.”

Zijn collega’s zijn in contact met de overheid in Irak, gaat hij verder. “Ze delen onze bevindingen met de autoriteiten en hopen dat er een serieus onderzoek wordt gedaan naar dit soort gruwelijke misstanden. Tegelijkertijd is het echt heel moeilijk. We doen al heel lang onderzoek naar allerlei misstanden en incidenten waarbij heel veel mensen worden vermoord."

Daders makkelijk te pakken
Echt zicht op verbetering is er volgens Kooy niet. "In dit geval waren er binnen 200 meter van de moskee een politie- en een legerpost. En het duurde een uur voordat de autoriteiten ter plaatse waren, voordat er hulp kwam. In de tussentijd was er eerst een aanval. Daarna zijn mensen naar de moskee gegaan om gewonden te helpen en toen kwamen de daders terug. We hebben vijf getuigen gesproken die daar zijn geweest en de daders ook hebben herkend en met naam en toenaam hebben kunnen noemen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen