Mobilityweek2 sep '14 08:12

Helemaal niks op achter het stuur? Helder!

Auteur: Thijs Baas

Vier vijfde van alle Nederlanders is voor een algeheel alcohol-verbod in het verkeer. Dat blijkt uit onderzoek van MWM2 in opdracht van BNR.

Opmerkelijk veel, maar mensen hebben kennelijk grote behoefte aan duidelijkheid, zegt Matthijs Wolters van onderzoeksbureau MWM2. "Nu is het 0,5 promille, maar hoeveel glazen is dat eigenlijk ongeveer? Is dat er één, zijn dat er twee? En hoe lang mag het geleden zijn?" De nullijn bestaat overigens al in landen als Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Roemenië.

Het zijn vooral de hoger opgeleiden die het drinken van een glaasje alvorens achter het stuur te duiken nog wel door de vinger zien. "Een kwestie van zelfvertrouwen? Of zelfoverschatting, hoe je het ook wilt noemen. Die vinden vaak dat ze nog wel een glaasje kunnen drinken."

Gemiddeld zijn het verder vooral vrouwen en ouderen die vinden dat het promillage naar nul zou moeten. "Ik weet niet precies wat de ontwikkeling van de percentages is door de jaren heen. We hebben door de jaren heen natuurlijk wel gezien dat alcohol in het verkeer steeds minder wordt: als je dat vergelijkt met een aantal decennia geleden, is dat ernstig afgenomen. Maar er mag nog wel een tandje bij. Of eraf, eigenlijk."

Gedragslijn
Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland is minder verrast door het percentage. "Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat bijna 100 procent van de Nederlandse bestuurders vindt dat alcohol en verkeer niet samengaan. Dat is al een tijdje op dat niveau, dus we zijn niet zeer verrast. In Nederland hanteren we vooral de gedragslijn: nul op, geen drank in het verkeer, dus helemaal nul, dat is het allerduidelijkst. Dat is voor handhavers niet goed te meten, maar als je het als gedragsregel hanteert, is het heel erg duidelijk voor jezelf en voor anderen."

Klik hier voor de MWM2-website, waar verschillende onderzoeken zijn terug te vinden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen