Vogelgriep2 dec '14 14:09

'Vogelgriep is vergelijkbaar met Russisch roulette'

Auteur: Pieter van den Akker

Het CDA mort over de aanpak van de vogelgriep door staatssecretaris Dijksma. Volgens Kamerlid Jacco Geurts moet Dijksma de regels voor het bestrijden van ongedierte versoepelen. Nu het virus waarschijnlijk door wilde eenden wordt verspreid, is de ziekte volgens Geurts op dit moment te vergelijken met Russisch roulette.

Foto: ANP
Foto: ANP

“Ik heb tot op heden gezegd dat je de brandweer tijdens de brand niet moet lastigvallen. Die lijn blijf ik ook wel even volgen. Maar ik vind wel dat de chef bestrijding, wat staatssecretaris Dijksma is namens het kabinet, wel verdergaande maatregelen, versoepelingen, zou kunnen gaan bewerkstelligen", zegt Geurts voor de microfoon van verslaggever Jeroen Stans.

Hij geeft het voorbeeld van ongediertebestrijding. Geurts: "Het is toch wel moeilijk om ongedierte te bestrijden in Nederland. Er is een aantal middelen verboden. Ik denk dat daar verruiming in moet komen. Dat is 1. En 2: België ontvangt op het moment geen kippen voor hun slachterijen. Ze zeggen: Nederland heeft zulke strenge maatregelen, dan gaan wij geen kippen ontvangen. Dat is nou het gekke: dat kippen vanuit zuid-Nederland helemaal naar noord-Nederland gaan om te worden geslacht.”

Wilde eenden
Dat de besmettingshaard lijkt te komen van wilde eenden, is ook niet ontgaan. “Ik heb me laten vertellen, en ik heb het ook nagelezen op internet, dat wilde eenden bijvoorbeeld luizen bij zich kunnen hebben. Die kunnen worden overgebracht op muizen en ratten. Daar kunnen bacteriën in zitten, daar kan het virus in zitten. Maar de muizen en ratten lopen ook door het veld heen, kunnen door de vogelpoep heen lopen waar het H5-virus ook in kan zitten."
 

'Bedrijven onnodig geruimd'
De staatssecretaris heeft vanmiddag weer overleg met de sector. Wat Geurts betreft moet ze met heel concrete stappen komen. “Nu er zo’n strakke aanwijzingen zijn dat het door de wilde eenden overgebracht wordt, door wilde vogels, vind ik dat de staatssecretaris wel moet gaan kijken naar het economisch belang, maar ook naar het feit dat er nu goed voedsel weggegooid wordt. Bedrijven worden mogelijk onnodig geruimd en daar heb ik als CDA’er wel heel veel moeite mee.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen