Overvaller NOS30 jan '15 07:18

Huiszoeking bij indringer Journaal

Auteur: BNR Webredactie

In het huis in Pijnacker van de 19-jarige student die gisteravond met een (nep)wapen zendtijd eiste in het NOS Journaal is afgelopen nacht huiszoeking gedaan door de politie. Wat hem dreef is nog een raadsel, ook voor een medestudent van hem.

Goederen die voor onderzoek van belang kunnen zijn, zijn door de politie in beslag genomen. Om wat voor spullen het gaat, is niet gezegd.

Ook in het huis van de vader van de verdachte in Nootdorp is de politie langsgeweest voor onderzoek. Een woordvoerster laat weten dat het hier niet om een huiszoeking gaat, maar dat de politie in gesprek is met de vader om meer informatie te krijgen over de verdachte.

Een verslaggever van Omroep West meldt dat de woning van de verdachte op ruim een kilometer door de politie is afgeschermd. Er is veel belangstelling van publiek en media.

De jongen werd gisteravond overmeesterd door de politie. Hij drong door tot op de journaalredactie met een nepwapen en eiste zendtijd. Hij wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, bedreiging en wapenbezit. Dat zei officier van justitie Johan Bac donderdag op een persconferentie over de zaak.

De jongen, naar verluidt Tarik Z., is geboren in Zoetermeer. De autoriteiten kunnen verder nog niets zeggen over zijn achtergrond.

Studiegenoot
"Ongeloofwaardig en shockerend". Zo noemde een studiegenoot van de jongen de situatie tegenover de NOS.

Hij zegt dat ze allebei eerstejaars studenten scheikunde zijn aan de universiteiten in Delft en in Leiden. "Het is een gedeelde studie." De studiegenoot kon zijn ogen niet geloven toen hij op het tv-programma Wie is de mol zat te wachten. "Hij kwam op mij juist over als een rustige en intelligente jongen, hij ging naar de sportschool, was geïnteresseerd in meisjes en uitgaan."

Naar zijn motieven kan de student slechts gissen. "Hij was wel bezig met de politiek, met de scheiding der machten." Geloof speelt geen rol, denkt hij. "Ik weet vrijwel zeker dat hij niet uit naam van de Islam handelde. Als hij al gelovig was liet hij niet blijken dat hij actief bezig was met het belijden daarvan."

Hackers
De jongen had tijdens zijn actie een brief bij zich waarin hij stelde dat hij "niet in zijn eentje" was. "Er zijn er nog vijf, plus 98 hackers die klaar zijn voor een cyberaanval. Bovendien zijn er in dit land acht zware explosieven geplaatst die radioactief materiaal bevatten. Als u mij niet naar studio 8 brengt om een uitzending over te nemen, dan zijn wij genoodzaakt tot actie over te gaan."

Internetdeskundigen Brenno de Winter en Danny Mekic' zeiden allebei het onwaarschijnlijk te vinden dat deze man een hacker zou zijn.

Gerelateerde artikelen