Overvaller NOS30 jan '15 12:35Aangepast op 30 jan '15 16:55

Beveiliging NOS-pand opgeschroefd

Auteur: BNR Webredactie

De beveiliging van het NOS-pand op het Media Park in Hilversum is opgeschroefd met zichtbare en onzichtbare maatregelen. Volgens NOS-directeur Jan de Jong kreeg het omroepgebouw vrijdag van de politie een goede beoordeling. "De politie noemt ons pand optimaal beveiligd, zonder dat het een Fort Knox is", zei De Jong.

De politie heeft extra maatregelen aangekondigd en zal de beveiliging verder opschroeven, vertelde hij. Hij wilde niet zeggen of ook de veiligheidsmaatregelen in de omgeving, het Media Park, afdoende zijn. Volgens hem is dat een beleidskwestie van de gemeente Hilversum, waarin de NOS zich niet wil mengen.

Het incident van gisteravond was 'een ernstig incident', zo heeft premier Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad gezegd. Hij noemt het een 'bizarre en angstaanjagende gebeurtenis'.

Rutte: kalmte knap
Rutte zei dat de mensen bij de omroep angstige momenten moeten hebben meegemaakt. De beelden hadden bij Rutte en naar hij vermoedt ook bij andere tv-kijkers impact. Door alert optreden van medewerkers van de NOS, beveiligers en de politie was de situatie snel onder controle. "Het was knap te zien hoe een ieder zijn of haar kalmte heeft weten te bewaren.''

Volgens Rutte blijkt uit het incident dat we alert en waakzaam moeten blijven. Rutte had donderdagavond na het incident meteen overleg met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

De 19-jarige Tarik Z. die gisteravond zendtijd eiste bij de NOS en een beveiliger gijzelde, heeft een bekentenis afgelegd. Hij heeft gezegd dat hij in zijn eentje heeft gehandeld en niet namens een terreurgroep of andere organisatie.

Cyberaanval
Ook was volgens hem geen sprake van een op handen zijnde cyberaanval of explosieven die ergens verstopt zouden zijn. In een brief had hij daar donderdag wel mee gedreigd. In de brief stond ook dat hij niet alleen was. Z. liet weten dat hij bij een 'hackerscollectief' hoorde. Bij zijn actie gebruikte hij een nepwapen, dat niet van echt was te onderscheiden.

De jongeman uit Pijnacker wordt vanmiddag voorgeleid op verdenking van gijzeling en bedreiging. Het Openbaar Ministerie wil dat hij langer wordt vastgehouden en laat een persoonlijkheidsonderzoek uitvoeren.

Wat hem tot zijn daad heeft gebracht, is nog niet bekend en wordt onderzocht. Volgens de politie was er in ieder geval geen verband met andere gebeurtenissen in Nederland of het buitenland.

Pijnacker
Afgelopen nacht is in Pijnacker de woning van de verdachte doorzocht. Een aantal onbekende spullen is daarbij meegenomen. De politie wil nog niet zeggen wat de huiszoeking heeft opgeleverd.

Het huis van Z. staat er vandaag verlaten bij, met de rolgordijnen dicht. De moeder van Z. verliet het huis vanochtend onder politiebegeleiding.

In Pijnacker staat Z. niet bekend als een opvallend figuur, merkte verslaggever Anke Truijen.

Gerelateerde artikelen