Irak26 mei '15 14:38

Irak begint aan ‘zwaarste slag tot nu toe tegen IS’

Auteur: Marjan van den Berg

Irak is een militaire operatie begonnen om de provincie Anbar op IS te heroveren. Het zal de zwaarste slag tegen IS tot nu toe worden, verwacht correspondent Remco Andersen.

Foto: ANP/AFP
Foto: ANP/AFP

Al kort na het begin van de actie kregen het Iraakse leger en zijn bondgenoten te maken met een zware tegenslag, vertelt Midden-Oostencorrespondent Remco Andersen. “Het laatste nieuws is dat een legercolonne in Anbar is aangevallen: meerdere autobommen met zelfmoordenaars aan boord. Daarbij zijn al 35 militairen omgekomen. Het geeft aan dat ze nog een flinke klus voor de boeg hebben.”

Anbar, waar onder meer de pas door IS ingenomen stad Ramadi ligt, is om verschillende redenen van groot belang. Zo is Anbar een belangrijk recruteringsgebied voor IS, zegt Andersen. Daarnaast grenst het aan Syrië. “Hoe langer IS er zit, hoe meer ze zichzelf ingraven.”

Niet volgende week voorbij
Volgens de staatstelevisie krijgt het Iraakse regeringsleger steun van sjiitische en soennitische milities; steun die het Iraakse leger goed kan gebruiken.

Mede daarom verwacht Andersen dat IS deze slag – in ieder geval wat betreft Ramadi – uiteindelijk zal verliezen, zij het waarschijnlijk pas na een lange strijd. “Dat is niet volgende week voorbij. Ramadi is aanzienlijk groter dan Tikrit, waar twee maanden geleden IS werd teruggedreven. En het is een redelijk vijandige omgeving natuurlijk. Dus ik denk dat het heel lang gaat duren en dat het de zwaarste slag wordt tot nu toe tegen IS.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen