Ebola6 jan '15 16:29Aangepast op 6 jan '15 17:03

Ebola-vaccin met Nederlands tintje per direct in testfase

Auteur: Thijs Baas

Een ebola-vaccin met een Nederlands tintje wordt per direct getest op mensen. Het vaccin wordt gemaakt door biotechnologiebedrijf Crucell uit Leiden, onlangs overgenomen door het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson en Johnson.

Twee vrijwilligers hebben inmiddels een dosis van het vaccin gehad. "Heel uniek", noemt Hanneke Schuitemaker, hoofd Resources & Development virale vaccins bij Crucell, het medicijn. Genetisch materiaal dat door middel van een onschuldig verkoudheidsvirus wordt ingebracht moet een immuunreactie opwekken in de gevaccineerde persoon, legt ze uit. "De bezoekmomenten van de vijf vrijwilligers waren tussen alle feestmomenten door moeilijk in te plannen, maar nu kunnen we doorgaan met het includeren van aanvullende vrijwilligers."

Het vaccin geeft 100 procent bescherming, pretendeert Schuitemaker op basis van de resultaten die het medicijn had op apen. "Natuurlijk moeten we kijken of dit vaccin werkt in mensen. Op het moment dat het vaccin veilig blijkt te zijn, zullen we eind maart, begin april overgaan naar studies waarin we de effectiviteit van het vaccin in mensen gaan aantonen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen