Volvo Ocean Race3 jan '15 15:16

Familie uit het zicht? Dan is het lekker rondjes zeilen

Auteur: Pieter van den Akker

“De eerste honderd meter die je weg bent van de steiger is moeilijk. Maar zo gauw je je familie niet meer kan zien, dan is het gewoon: jongens, kom op, we gaan lekker een rondje zeilen.”

Credit: Warren Little/Volvo Ocean Race
Credit: Warren Little/Volvo Ocean Race

Aan het woord is Bouwe Bekking, schipper van de Nederlandse boot Team Brunel. Vlak voor de start van de derde etappe van de fameuze zeilwedstrijd gaat hij graag nog even in gesprek met BNR's Paul van der Linden, die aan dek hangt.

Hopen op podiumplaats
Tot nu toe is Team Brunel een keer als derde en keer als eerste gefinisht, legt Van der Linden de schipper voor. Wat de verwachting nu is? Bekking: “Het is altijd koffiedik kijken. We weten dat alle andere teams ook heel graag willen winnen. Aan de hele manier waarop wij de campagne benaderen kan je zien dat we heel relaxed zijn. We zeggen ook altijd dat iedereen bij Team Brunel 100 procent geeft. We gaan gewoon knallen en hopelijk wordt het weer een podiumplaats.”

Het wordt een heftige etappe door lastige gebieden. De grootste gevaren liggen in de Straat van Malakka (zie hieronder) en bij de Vietnamese kust, verwacht Bekking. "De Straat van Malakka heeft veel rotzooi in het water: hout, zelfs drijvende auto’s. Dat klinkt misschien heel erg gek, maar zulke dingen kan je daar tegenkomen. Dat wil je natuurlijk niet."
 

Piraten
Hoe je je kan wapenen tegen piraten? “Daar kan je je niet tegen wapenen”, antwoordt hij resoluut. “Als ze aan boord zijn, kan je zeggen: neem maar alles mee wat je mee wil nemen en doe niks met ons. Dat is het allerbelangrijkste. Geen gekke dingen, maar gewoon netjes ja knikken en hopen dat er geen menselijk leed ontstaat.”

Gerelateerde artikelen