BBB30 apr '15 07:22

Burgemeester Ter Apel: Breid aantal opvanglocaties uit

Auteur: Eva Oude Elferink

Breid het aantal gemeenten dat asielzoekers mag opvangen uit. Die oproep doet burgemeester Leontien Kompier van Ter Apel op de dag dat de Tweede Kamer met het kabinet debatteert over de bed, bad en broodregeling.

De kritiek onder gemeenten over het zwaarbevochten akkoord tussen de Partij van de Arbeid en de VVD zwelt verder aan. Als eerste van de vijf grote steden weigert Utrecht nu de plannen uit te voeren. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb noemde de in het akkoord vastgestelde opvang van 'enkele weken' tijdens een speciale hoorzitting gister 'een illusie'.

En ook Kompier, burgemeester van wat ze zelf  'een beetje de asielhoofdstad van Nederland' noemt, vreest dat Ter Apel te vol zal lopen door deze regeling. "Ik ben trots op datgene wat hier gebeurt. Maar het is natuurlijk ook zo dat wij een stukje Rijksbeleid uitvoeren op ons grondgebied. We zijn de poort van Nederland, we zijn opvanglocatie. We zijn geen regulier AZC."

U zit nu in een constructie die is bedacht na een crisis in Den Haag. Met als gevolg: grotere aantallen die naar Ter Apel zullen komen.

"De problematiek van de illegaliteit en de mensen die in Nederland verblijven die eigenlijk zouden moeten vertrekken, dat is hier wel geagendeerd en is sindsdien mede het probleem geworden van een aantal grote steden en het Rijk. Ik pleit ervoor samen met gemeenten het akkoord verder uit te werken en daarbij goed naar de expertise die er in Ter Apel is te kijken."

U doet in Ter Apel veel meer dan het bieden van bed, bad en brood. Er zijn cursussen, dagbestedingen.

"Er zijn een aantal heel interessante projecten. Het is maatwerk, zeg ik altijd, waarbij mensen op maat opleidingen kunnen krijgen. Op het gebied van horeca, van techniek. Daarmee bevorder je dat mensen teruggaan."

U bent van de PvdA?

"Ja, maar ik ben ook burgemeester. Dus ik ben van alle partijen."

En u heeft veel ervaring met juist deze groep mensen.

"Wij  weten hier in Ter Apel wat werkt. Ik denk dat het goed is die informatie te delen."

Zodat gemeenten als Rotterdam en Den Haag uw voorbeeld kunnen volgen.

"En misschien nog een paar meer gemeenten."

Anders wordt het te druk in Ter Apel?

"Er zit wel een groot gat in het Noorden. Op dit moment zijn er 23 gemeenten die zijn aangewezen die bed, bad en brood mogen bieden. Straks zijn dat er nog maar vijf. Als gemeente, en dan spreek ik even in mijn rol als burgemeester, laten wij niemand op straat slapen. En dat doen mijn collega's in andere gemeenten ook niet."

Vandaag is er een Kamerdebat over het akkoord, is dat uw grootste advies: meer gemeenten die opvang mogen bieden?

"Mijn grootste advies is vooral re kijken naar de best practices op het gebied van terugkeerbeleid. Bied maatwerk. Dat gebeurt hier, die kennis delen we graag."

Maar daarbovenop wel extra opvanglocaties?

"Ik denk dat dat verstandig is. Maar ik denk dat het vooral verstandig is dat het Rijk en gemeenten met elkaar in gesprek gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen