Volvo Ocean Race27 jan '15 10:12

Eerste Chinese zege ooit, Team Brunel finisht als 5e

Auteur: BNR Webredactie

De derde etappe van de Volvo Ocean Race is gewonnen door Dongfeng, dat daarmee de eerste Chinese etappezege ooit boekte. Team Brunel deed in de slotfase nog verwoede pogingen om een plaatsje te stijgen, maar strandde in het zicht van de haven. De boot van schipper Bouwe Bekking moet zich ondanks een knappe eindsprint tevreden stellen met een vijfde plaats.

Image

Nog nooit eerder won een Chinees team een etappe in de zeilrace om de wereld, ondanks eerdere deelnames van Green Dragon in 2008-2009 en Team Sanya in 2011-2012. Dongfeng-schipper Charles Caudrelier uit Frankrijk en zijn mannen lukten dat nu wel. "Dit is de meest stressvolle etappe die ik ooit in mijn leven heb gezeild'', liet Caudrelier kort na binnenkomst zichtbaar opgelucht weten. "Maar het resultaat is geweldig.''

Teleurstelling
De Nederlandse boot kwam twee minuten tekort op plaats vier. Zuur, vindt bemanningslid Gerd-Jan Poortman. Hij vertelt krap twee uur na de finish op BNR: "Het besef begint nu een beetje te komen. We hadden tot gisteravond nog kans op het podium."

De zeilers hebben 24 dagen lang gevochten als leeuw, aldus de teleurgestelde Poortman.
 

Windstilte
Beslissend was, gelooft Poortman, dat Team Brunel even voorbij India drie dagen lang in een windstilte terecht is gekomen. "'Toen is iedereen om ons heen gevaren. Het was eigenlijk een opeenstapeling van tactische dingen die anders hebben uitgepakt dan wij dachten. Toen zijn ze er net voorbij geglipt. We kwamen er daarna niet meer langs. We hebben het geprobeerd, maar het is niet gelukt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen