Volvo Ocean Race13 feb '15 10:32

Brunel vaart 300 zeemijl om voor betere wind

Auteur: Pieter van den Akker

De vierde etappe van de Volvo Ocean Race was nauwelijks begonnen of de Nederlandse boot van Team Brunel haalde een bijzondere manoeuvre uit. In plaats van dezelfde route als de rest van de vloot te kiezen, besloten de Nederlanders een veel noordelijkere koers te kiezen. ‘Klein’ nadeel: ze moeten honderden zeemijl omvaren.

Credit: Stefan Copper / Team Brunel / Volvo Ocean Race
Credit: Stefan Copper / Team Brunel / Volvo Ocean Race

Is dit zeilen op het allerhoogste niveau of een blunder van formaat? "Het gaat eigenlijk hartstikke goed", vertelt bemanningslid Gerd-Jan Poortman vanaf de boot van Team Brunel, die zich op dit moment. We hebben besloten meer naar het noorden gaan, richting Taiwan. Dat is 300 mijl omvaren. Zeker de helft van de tegenstanders heeft uiteindelijk ook die route gedaan, maar dan pas in een later stadium. We gaan pas over tien dagen of dit echt werkt, maar wij hebben er alle vertrouwen in."
 Hoge drukgebied
De belangrijkste reden om zo ver om te varen? "We hebben een hoge druksysteem. Dat zijn cirkels, die je herkent van weerkaarten. Als je wat meer in de buitenkant van de cirkel zit, heb je betere wind. En betere wind en een betere windhoek. Als je in het begin investeert in het beter positioneren in de cirkel, dan ga je daar uiteindelijk profijt van hebben. De andere hebben dat minder gedaan, dus wij hopen dat dit beter is."

Gerelateerde artikelen