Vogelgriep26 nov '14 15:44Aangepast op 27 nov '14 17:40

De toekomst van de pluimveehouderij: stapelen of scharrelen?

Auteur: Thijs Baas

Meer (pluim)vee ophokken in grote megastallen om het aantal transportkilometers te beperken? Óf juist kleinschalige bedrijven waar dieren alle ruimte hebben, met minder risico op contact met besmette soortgenoten? De meningen lopen nogal uiteen, zeker als je een campagneleider van Wakker dier en een Wageningse hoogleraar in één krappe studio ophokt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het is niet voor niks dat Nederland Europees kampioen dierziekte is, zegt Sjoerd van de Wouw, bioloog en campagneleider bij Wakker dier. "Je moet je afvragen of het gecreëerde systeem nog wel volstaat. Wij pleiten dan ook voor preventieve vaccinaties. het heeft geen zin om honderd miljoen kippen die ongevaccineerd op een kluitje zitten alsnog te vaccineren."

Ook in Barneveld werd preventief geruimd, uit angst voor de - minieme kans op een besmette vrachtwagen. "En dan gaan meteen alle alarmbellen af. Dat geeft aan dat men in paniek is en dat is terecht. De situatie in de Gelderse vallei en de Peel is onhoudbaar. Wij zijn óók voor het grondig aanpakken van de veestapel, maar we zijn vooral bezig met supermarkten en A-merken, want daar zit het probleem. Je krijgt kippen waarvan meer dan de helft kreupel is, maar je kunt het niet alleen op het bordje van de boer leggen."

 

Nieuwe varianten
Maar volgens onderzoeker Peter Smeets van Wageningen UR duikt telkens weer een nieuwe variant van de vogelgriep - en andere ziektes - op, waardoor preventief vaccineren zinloos is. "De relatie met veedichtheid kun je niet leggen, zie Engeland en het oosten van Duitsland. Juist de getroffen Nederlandse bedrijven liggen niet in de Peel of in de Gelderse Vallei, de concentratiegebieden. Er zit een bedrijfsrisico aan, afgezet tegen de omzet die de sector draait."
 

Groot probleem is momenteel het ruimtegebrek in Nederland, meent Smeets. Dat dat tekort aan ruimte niet leidt tot nóg meer besmettingen, is in feite alleen maar een compliment aan hoe het in Nederland nu al gesteld is met de huisvesting van vee. "Meer dan twaalf clubs uit de hele wereld komen bij ons kijken. We hebben het beste van de wereld. Ze zien dat als ze goed en goedkoop vlees willen produceren, je het op deze manier moet doen. Ons voorstel is: alles onder één dak. Dan móet je schaal maken."

Clustering
Juist dié ambitie staat bovenaan het wensenlijstje van Smeets en consorten. Maar laten het nou nét actiegroepen als Wakker Dier en de Dierenbescherming zijn die deze clustering tussen bedrijven dwarsbomen. "Wij pleiten al zeker tien jaar voor betere ruimtelijke ordening, maar alle initiatieven worden tegengehouden doordat bedrijven op vergunningenvlak worden tegengewerkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen