Aanslag Parijs8 jan '15 08:07Aangepast op 8 jan '15 20:04

Ook aanslagen in Nederland niet ondenkbaar

Auteur: Pieter van den Akker

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zei gisteren dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland. Toch leren de dreigingsbeelden dat we hier wel rekening mee moeten houden. Dat zegt Dick Berlijn, oud-commandant der Strijdkrachten en tegenwoordig veiligheidsexpert bij Deloitte, op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

“De dreigingsbeelden geven een idee waar we rekening mee zouden moeten houden. Ze zouden aanleiding moeten zijn om veiligheidsmaatregelen te nemen daar waar we dat kunnen. Dat gezegd zijnde: ook de aanslag in Parijs laat zien dat het, ook als je al die maatregelen hebt genomen, niet betekent dat aanslagen niet een keer gaan gebeuren. Daar moeten we rekening mee houden", zegt Berlijn in gesprek met BNR's Tom van 't Hek.

'We maken ons een doelwit'
Want als het in Frankrijk gebeurt, kan dat bij ons ook? Berlijn ziet ‘geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat dat niet het geval is’. “Wat dat betreft zijn we een van de westerse, Europese, landen met een moslimgemeenschappen, doen we mee aan crisisbeheersingsoperaties."
 

Niet te voorkomen
Een aanslag als die op de redactie van het blad Charlie Hebdo is niet te voorkomen, gelooft Berlijn. “We zien soms dat het mensen zijn uit groeperingen die door de veiligheidsdiensten op de korrel worden genomen, in de gaten worden gehouden althans. Af en toe blijken het ook mensen te zijn van wie we het absoluut niet verwachten. Dan zijn het jongens die in Europa zijn geboren en er een goede opleiding hebben gehad. Die hebben werk en toch blijken ze op enig moment te kunnen radicaliseren. Die veiligheidsdiensten zijn belangrijk, doen goed werk en moeten ook vooral dat werk blijven doen. Maar het zal absoluut niet voorkomen dat er ook in ons land aanslagen kunnen gebeuren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen