Aanslag Parijs8 jan '15 07:32

Heel Nederland is decor van demonstraties na aanslag Parijs

Auteur: Pieter van den Akker

Gisteravond waren er al spontane protestacties in Amsterdam en Den Haag en vanavond is er officieel protest tegen de aanslag in Parijs. Burgemeesters roepen iedereen op om 18 uur overal in het land steun te betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op satirisch tijdschrift Charlie Hebdo.

Foto: ANP - Deelnemers aan een demonstratie op de Dam voor de persvrijheid
Foto: ANP - Deelnemers aan een demonstratie op de Dam voor de persvrijheid

De demonstraties in Nederland beginnen op het zelfde tijdstip als de stille tocht vanavond in Parijs. Gisteravond kwamen overal in Europa spontane protestacties op gang. Verslaggever Renée van Heteren was erbij op de Dam in Amsterdam.

 'Pak je koffer en vertrek'
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak gisteravond in Nieuwsuur zijn afschuw uit over de aanslag: "Het is onbegrijpelijk dat je je zo kan keren tegen de vrijheid. Maar als je die vrijheid niet ziet zitten: in hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kan komen. Wees daar eerlijk in tegenover jezelf en ga niet onschuldige journalisten ombrengen."
 'Rot op'

Aboutaleb: "Al die goedwillende moslims worden hier nu waarschijnlijk op aangekeken. We willen al die mensen graag bij elkaar houden in, wat ik noem, de ‘wij-samenleving’. En als je het hier niet ziet zitten omdat je humoristen niet ziet zitten die een krantje maken, - mag ik het zo zeggen? – rot dan toch op.”

Aboutaleb adviseert mensen die willen demonstreren aan om de website van hun gemeente goed in de gaten te houden over de organisatie in hun stad of dorp.

Aanslag op welwillendheid
Volgens Taoufik Ben Yahi van de Marokkaanse jongerenstichting stichting Argan, een van de organisaties die het initiatief hebben genomen voor de protestactie vanavond in Amsterdam, was de aanslag van gistermiddag tegen de hele samenleving gericht. "Ik heb het initiatief samen met Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch genomen."
 

Gerelateerde artikelen