
Wat voor Frankrijk geldt, geldt ook voor Nederland, meent Berlijn: het zijn open samenlevingen en daar hangt onder meer mee samen dat je geen 100 procent veiligheid kunt creëren. "Wij willen vooral een open samenleving blijven; we willen niet een agent op elke hoek van de straat hebben. Dat past niet bij ons, maar dat betekent wel dat onze open samenleving kwetsbaar is."
We hebben eerder gezien dat zogenaamd kopieergedrag de kop opsteekt en daar moeten we ook nu ernstig rekening mee houden, vindt Berlijn. Belangrijk is om daarbij twee zaken goed uit elkaar te houden. "Op de korte termijn en gericht op de gebeurtenissen van vandaag moet je beschikken over goede inlichtingendiensten, een goede opsporingscapaciteit, eenheden die kunnen ingrijpen als er iets gebeurt én een justitieel systeem dat mensen echt voor het gerecht kan brengen."
Dialoog
Maar op de langere termijn zijn andere zaken van belang: "Hopelijk gaat een intensievere dialoog plaatsvinden achter de schermen: een veel betere dialoog over hoe het komt en hoe je het gat tussen de partijen kunt slechten. Iedereen die zegt dat je op de korte termijn een oplossing kunt vinden, weet niet waar 'ie het over heeft. Maar we moeten ons afvragen wat we op de langere termijn willen bereiken: willen we accepteren dat dit blijft voorkomen of zijn we ook bereid om langer stil te staan bij waar het vandaan komt? "
Bij een rechtsstaat als de onze hoort de plicht om te proberen de mensen voor het gerecht te krijgen, zodat ze hun straf niet ontlopen, concludeert Berlijn. "Het is niet aan de rechtsstaat om daders à priori te doden, het is aan de rechter om te bepalen wat de straf moet zijn. Ik denk bovendien dat ook de Franse regering deze daders levend te pakken wil krijgen, zodat ze ze kunnen ondervragen en proberen verdere informatie uit de mensen krijgen om de netwerken verder in beeld te krijgen."