Crash Germanwings30 mrt '15 13:09

'Extreem zeldzaam dat een suïcidale piloot een vliegtuig moedwillig laat crashen'

Auteur: Marjan van den Berg

We moeten oppassen voor overdreven reacties op de vliegramp in de Alpen, stelt psychiater Bram Bakker op BNR.

Andreas Lubitz. EPA
Andreas Lubitz. EPA

De Britse vereniging van psychiaters waarschuwde afgelopen weekend voor het stigmatiseren van mensen met een depressie naar aanleiding van de ramp. Volgens de voorzitter van de vereniging moeten piloten met psychische problemen niet per definitie uit de cockpit worden geweerd.

Uitzonderlijk
Psychiater Bram Bakker, auteur van meerdere boeken over psychiatrie, depressies en zelfmoord, kan zich hierin vinden. De meeste mensen met een depressie zijn volkomen ongevaarlijk, zegt hij. “Het zijn over het algemeen mensen die bang zijn om andere mensen iets aan te doen, die echt geen vlieg kwaad doen.”

De situatie die leidde tot de crash van het Germanwings-toestel in de Franse Alpen was dan ook zeer uitzonderlijk, zegt Bakker; geen reden voor speciale veiligheidsmaatregelen wat hem betreft. “Dat iemand die heel uitzonderlijk is en heel zeldzaam, en toevallig piloot, daarmee de norm zou gaan bepalen… dat zou heel slecht zijn.”

Wat wel te doen?
Niettemin lijkt het Bakker verstandig om piloten bij routinecontroles ook psychologisch te onderzoeken. “Dus neem ook wat psychologische vragenlijsten af. Dan krijg je het overigens nog steeds niet waterdicht, maar ik denk dat iets meer aandacht daarvoor goed zou zijn.”

Daarnaast – maar dat is veel duurder – zou het volgens Bakker goed kunnen zijn om piloten vertrouwenspersonen toe te wijzen bij wie ze eventuele problemen kwijt kunnen. “Het speelt natuurlijk in de hele samenleving een rol: mede door de economische crisis zijn allerlei banen veel stressvoller geworden dan ze al waren. Mensen zijn bang om hun baan kwijt te raken. Dat draagt er allemaal aan bij dat je denkt: ‘Nou, als ik het nog maar even volhoud, dan komt het misschien allemaal wel goed’. Dat is geen goede trend.”

Mensenwerk
De psycholoog benadrukt evenwel dat het vliegtuig, statistisch gezien, nog altijd een zeer veilig vervoermiddel is. Volgens hem moeten we accepteren dat vliegen niet honderd procent veilig kan worden. “We hebben absoluut te maken met mensenwerk en dat zal altijd zo blijven. De perfecte wereld bestaat niet en het ultiem veilige vliegtuig ook niet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen